Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Poliția de Frontieră are 9…

Poliția de Frontieră are 9 autospeciale noi

Poliția de Frontieră are nouă autospeciale cu sisteme integrate de termoviziune, pe bază de VW T5.

Sistemele mobile de observație au fost oferite în cadrul proiectului „Patrularea comună la frontiera terestră și fluvială între R. Moldova și Ucraina”.

Proiectul de care a beneficiat autoritățile de frontieră moldo-ucrainene, are drept scop realizarea angajamentelor asumate în contextul Liberalizării Regimului de Vize cu UE și a implementării Acordului de Asociere RM – UE, asigurarea unui nivel înalt de securitate a frontierei comune moldo-ucrainene în contextul crizei din Ucraina, inclusiv implementarea conceptului de Management Integrat al Frontierelor (MIF) conform modelului Uniunii Europene.

Una din prerogativele Poliției de Frontieră o constituie dezvoltarea patrulării comune, care permite formularea unei abordări coordonate în ceea ce privește asigurarea securității frontierei prin utilizarea și eficientizarea resurselor și mijloacelor ambelor autorități de frontieră, în conformitate cu principiile strategiilor Managementului Integrat al Frontierelor existente atât în Moldova, cât și în Ucraina.

Aneil Singh, reprezentantul delegației UE în RM, a subliniat că benefeciarii acestui proiect sunt de fapt cetățenii R. Moldova, doarece utilizarea acestui echipament mobil va spori capacitatea de intervenție și securizarea frontierei moldo-ucrainene. Dumnealui a exprimat deschiderea Uniunii Europeane întru susținerea Poliția de Frontieră în dezvoltarea instituțională.

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne a mulțumit partenerilor strategici pentru suportul acordat în dezvoltarea instituției de frontieră, reiterând că domeniul Managementului Integrat al Frontierei de Stat este un domeniu-cheie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și se regăsește ca obiectiv strategic în calendarul priorităților instituționale. Domnul Jizdan a specificat că situația geografică și contextul regional condiționează să gestionăm corect, eficient și cu abordare strategică riscurile ce ne amenință, iar Poliția de Frontieră a demonstrat o dezvoltare model în cadrul Parteneriatului Estic, fapt pentru care investițiile în consolidarea capacităților administrative, a resurselor umane, cooperare, dar și asigurarea securității transfrontaliere sunt sesizate de către societate pe deplin. În încheiere, dumnealui a notat că „fiecare stat are securitate exact atâta cât investește în ea”.

Proiectul „Patrularea comună la frontiera terestră și fluvială între R. Moldova și Ucraina” a fost implementat în anul 2015, fiind finanțat de către UE în cadrul Iniţiativei prioritare a Parteneriatului Estic privind Programul de Management Integrat al Frontierei. Valoarea echipamentului oferit Poliției de Frontieră depășește suma de 1,7 milioane de euro. Autospecialele vor fi utilizate la controlul frontierei de stat al RM, atât la frontiera terestră, cât și la cea fluvială, în scopul combaterii eficiente a migrației ilegale și a criminalității transfrontaliere.