Principală  —  IMPORTANTE   —   Petiție online, inițiată de părinți:…

Petiție online, inițiată de părinți: „Lăsați copiii să învețe cu prezență fizică în școală, iar părinții să poată lucra ca să-și asigure traiul”

Un grup de părinți din țară a inițiat o petiție online prin care cer anularea hotărârii Ministerului Educației și Cercetării care prevede prelungirea vacanței de toamnă a elevilor cu încă șapte zile. Potrivit acestora, prelungirea vacanței nu va contribui la reducerea numărului de infectări cu noul coronavirus, ci va influența nefavorabil asupra calității procesului educațional.

Părinții sunt nemulțumiți față de decizia autorităților de a prelungi vacanța de toamnă a elevilor cu o săptămână, mai ales că aceste zile vor fi recuperate, fapt ce ar obosi și mai mult școlarii.

În primul rând, copiii claselor primare, mai ales cei din clasa I, abia au început studiile. Programul de învățământ este complicat, material este foarte mult, iar copiii, fiind abia la început de drum, au nevoie de ore cu prezență fizică, cu învățătorul, pentru a însuși materia. Zilele de vacanță din săptămâna următoare urmează a fi recuperate, fie sâmbetele, fie prin majorarea numărului de ore pe zi, ce ar obosi foarte mult școlarii mici, iar procesul de educație online sau mixt nu asigură rezultatele scontate/planificate.”, se arată în textul petiției.

Semnatarii mai susțin că sunt puși în situația de a alege între un loc de muncă stabil și asistarea copilului în procesul educațional, așa cum școlarii întâlnesc mai multe dificultăți în cadrul învățământului online.

„Părinții sunt angajați în câmpul muncii, iar pe perioada vacanței prelungite nu au cu cine lăsa școlarii mici, iar lăsându-i fără supraveghere le pun viața și sănătatea in pericol.  Părinții sunt nevoiți să asiste copilul în tot procesul educațional: să preia rolul pedagogului pentru a asigura însușirea materialului”, mai susțin semnatarii.

„Cu toții înțelegem ca o săptămână de vacanță în plus nu va stopa pandemia și nu poate influența asupra numărului de îmbolnăviri, în contextul in care piețele, magazinele, cafenelele și mai ales transportul public sunt arhipline, iar școala nu este unicul loc aglomerat unde e posibila infectarea”, se mai arată în textul petiției.

În contextul agravării procesului epidemic al infecției COVID-19 în R. Moldova, în special la nivelul municipiilor Bălți și Chișinău, în contextul riscului sporit de răspândire în continuare a infecției provocate de virusul SARS-CoV-2 și în scopul asigurării unui grad adecvat de pregătire și răspuns la infecția COVID-19, Ministerul Educației a decis prelungirea până pe 7 noiembrie curent, a vacanței de toamnă pentru elevi. Orele urmează a fi recuperate până la încheierea semestrului I.