Peste 1.000 de obiecte explozive lichidate de geniştii militari

Geniştii Armatei Naţionale au identificat şi neutralizat, anul trecut, 1.135 de obiecte explozive în diferite localităţi ale ţării.

Potrivit locotenent-colonelului Serghei Chilivnic, specialist principal din cadrul secţie Geniu a Armatei Naţionale, geniștii au intervenit în localităţile din raioanele Ştefan Vodă, Căuşeni, Ungheni, Criuleni, Cantemir, Anenii Noi, Hânceşti şi Teleneşti. Cea mai mare cantitate de muniţii a fost depistată în satul Plop Ştiubei, raionul Căuşeni, în martie, unde au fost lichidate 37 de bombe de aruncător de mine, calibru 82 mm, care datau din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

De asemenea, un alt lot de muniţii a fost distrus, în luna aprilie, în pădurea de lângă satul Mingir, raionul Hânceşti. Acolo, au fost identificate 24 de bombe de la aruncător, calibru 81 mm, trei mine antitanc şi antipersonal, patru lovituri de aruncător de grenade, un proiectil de artilerie, calibru 100 mm, o grenadă de mână F-1, două grenade antipersonal şi antitanc. Toate obiectele explozive erau, la el, din cel de-al Doilea Război Mondial.

În toamna aceluiaşi an, geniştii au intervenit în mun. Bălţi, unde au lichidat 30 de obiecte explozive. Arsenalul de muniţii a fost descoperit de către un grup de muncitori în curtea unui depozit, din apropierea Gării Bălţi-Slobozia. Atunci, geniştii militari au identificat şapte proiectile de artilerie, calibru 77 mm, 14 proiectile antiaeriene, calibru 57 mm, cinci bombe de aruncător de 82 mm, precum şi patru grenade F-1.

Totodată, în luna septembrie a anului trecut, pe lângă misiunile de deminare de pe întreg teritoriul ţării, geniştii Armatei Naţionale au participat la demolarea funicularului din oraşul Rezina prin metoda de explozie.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *