Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Pază bună pentru președinte: finul…

Pază bună pentru președinte: finul și fratele nașei. Cum explică Dodon angajarea celor două persoane apropiate

Igor Dodon este păzit și protejat, la propriu, de unul dintre finii săi de cununie, Lilian Filipov, și ce către fratele nașei de cununie a cuplului prezidențial, Serghei Juncu. Cei doi au fost angajați în cadrul Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) pe 23 decembrie 2016, exact în ziua în care Igor Dodon era învestit în funcția de șef al statului. Despre acest lucru Ziarul de Gardă a scris în investigația „Toți oamenii președintelui”.

Până a ajunge în paza președintelui, Juncu activa în calitate de gardian la o companie privată de pază, iar Filipov era jurist la un alt SRL.

Sergiu Juncu, fratele Inei Catană, nașa de cununie a cuplului prezidențial Igor și Galina Dodon, are 40 de ani. El a activat și anterior în cadrul SPPS.

Serghei Juncu, unul dintre ofițerii de protecție ai președintelui (primul din dreapta): Foto: Ecaterina Alexandr/ZdG

Președintele are relații personale apropiate și cu celălalt ofițer de protecție din anturajul său, plătit tot din bani publici, Lilian Filipov, care este unul dintre finii săi de cununie.

Relațiile dintre familiile celor doi, dar și relațiile dintre familia Filipov și PSRM, sunt însă mult mai strânse. Vadim Filipov, fratele lui Lilian, este membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC), delegat de PSRM în 2017. Mai multe detalii despre relația dintre Vadim Filipov și PSRM citiți AICI.

Tatăl celor doi, Grigore Filipov, este președintele raionului Dubăsari, fiind ales în această funcție în noiembrie 2019, tot din partea PSRM.

Lilian Filipov cumulează funcțiile de fin și de ofițer de protecție al președintelui cu cea de discret om de afaceri. Informațiile de la Agenția Servicii Publice arată că Lilian Filipov are calitatea de fondator la două companii și de membru în Consiliul de Administrație al unei Societăți pe Acțiuni, pe care însă nu le-a indicat în niciuna dintre declarațiile sale de avere și interese depuse la Autoritatea Națională de Integritate în perioada 2016-2018. 

Lilian Filipov nu a indicat firmele la care este fondator în declarațiile de avere și interese personale depuse la Autoritatea Națională de Integritate

Lilian Filipov deține 50% din capitalul social al „Real Estim” SRL, companie cu activități declarate în domeniul imobiliar. Partenerul lui Filipov în această afacere este deputatul Petru Burduja, un alt om cheie din angrenajul socialiștilor.

„Real Estim” SRL, administrată de Valeriu Burduja, fiul deputatului socialist, are adresa juridică într-un cămin din incinta Universității Agrare din Moldova. De facto, „Real Estim” SRL are adresa fizică pe str. Ion Neculce, la sediul unei alte firme din portofoliul PSRM, „Exclusiv Media”, și a postului de televiziune NTV Moldova. Companiile „Real Estim” și „Exclusiv Media” nu au doar sediu comun, ci și aceleași telefoane de contact. 

Lilian Filipov este asociat cu o cotă de 50% și în compania „Tom-Min Grup”. SRL-ul a încercat, în 2013-2014, să obțină contracte cu instituții ale statului, vânzând detergenți sau produse de curățat, însă, în ultimii ani, a renunțat să mai participe la licitații.

Lilian Filipov, finul și ofițerul de protecție al președintelui Dodon, este și membru în Consiliul de Administrație al Societății pe Acțiuni de tip închis „Avicola Gallinula”, care a gestionat, ani la rând, o fabrică de creștere a păsărilor în satul Gura Galbenei, raionul Cimișlia.

Compania este acum administrată de Boris Teterea, fiul mai mare al deputatului PSRM Oleg Teterea, cel care a gestionat fabrica mai mulți ani la rând, înainte de a ajunge în Parlament.

Lilian Filipov, Oleg Teterea, Igor Dodon și Petru Corduneanu, actualul șef adjunct al SPPS

Legăturile dintre Lilian Filipov și Oleg Teterea nu se rezumă doar la Igor Dodon și ferma de păsări din Gura Galbenei. Ele sunt mult mai profunde și își au rădăcinile în stânga Nistrului, de unde provin familiile Teterea și Filipov – care sunt rude între ele.

Ziarul de Gardă l-a întrebat pe președinte care a fost contribuția sa la angajarea finului său Lilian Filipov și a fratelui nașei sale, Serghei Juncu, în funcții de ofițeri de protecție și dacă i se pare corect ca persoane apropiate să-i asigure protecția, fiind plătite din bani publici.

Iată cum a răspuns Igor Dodon:
— În primul rând, trebuie să le amintim cititorilor contextul în care activa atunci SPPS. Cu doar câteva zile înainte de învestirea în funcția de președinte, întreg serviciul de pază SPPS a fost scos din subordinea președintelui și trecut sub Guvernul lui Plahotniuc. Acest serviciu era cel care urma să îmi asigure protecție mie și familiei mele, în condițiile în care era sub controlul fostului regim. La acea etapă, am insistat ca, alături de mine, în echipa de protecție, să am oameni de încredere, pe care îi cunosc de mult timp, care îmi cunosc familia și despre care aveam certitudinea că nu mă vor trăda. La fel au procedat și alți demnitari, ultimul exemplu e chiar cel al fostului premier Maia Sandu, care a insistat, și eu am acceptat, să-și ia ofițer de pază o persoană cunoscută, imediat cum a fost învestită în funcția de premier. Acum, încercați să vă imaginați. În iunie anul curent, când am decis să acționez pentru înlăturarea fostului regim și când amenințările în adresa mea și a familiei erau foarte serioase, cam ce s-ar fi întâmplat, dacă nu aș fi avut acești oameni de încredere lângă mine, care să-mi ofere la timp sprijin și informații necesare. Președintele țării și familia sa erau protejați la acea vreme de o instituție controlată tocmai de cel pe care îl înlăturam de la putere. Oricât de profesioniști ar fi cei de la SPPS, iar acolo chiar sunt mulți profesioniști, pentru un demnitar poate fi uneori vital să își ia măsuri suplimentare de protecție, mai ales în condițiile în care am activat la vremea respectivă.

Mai multe detalii despre relațiile dintre președintele Igor Dodon și persoanele din anturajul acestuia, citiți în investigația: (Video) Toți oamenii președintelui.