Parlamentul European va aproba interzicerea produselor din plastic de unică folosință

Eurodeputații urmează să voteze astăzi, 27 martie, interzicerea din 2021 a produselor din plastic de unică folosință precum farfurii sau tacâmuri.

Reglementările, asupra cărora există deja un acord informal cu Consiliul, prevăd un obiectiv minim de colectare de 90% pentru sticle de plastic cel târziu în 2029. Până în 2025, sticlele de plastic trebuie să conțină 25% de material reciclat, acest procent urmând a crește până la 30% în 2030.

În plus, reglementările ar urma să consolideze principiul „cel care poluează plătește”, în particular pentru tutun, prin introducerea „răspunderii extinse a producătorilor”, și aplicarea acestui concept și în cazul echipamentelor de pescuit pentru a se asigura că producătorii, și nu pescarii, sunt cei care preiau costurile colectării năvoadelor pierdute în ape.

Potrivit Comisiei Europene, mai mult de 80% din deșeurile marine sunt din plastic. Produsele vizate de această legislație constituie 70% din totalul deșeurilor marine. Din cauza vitezei lente de descompunere, plasticul se acumulează în mări, oceane și pe plajele din UE și din întreaga lume. Urme de plastic sunt găsite în organismele marine precum broaște țestoase, foci, balene si păsări, dar și în pește și fructe de mare, de aici fiind prezente în lanțul alimentar uman.

Foto: ifitnes.ru

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *