Principală  —  IMPORTANTE   —   Parlamentul a votat în lectură…

Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege care vizează modalitatea de procurare simplificată și rapidă a vaccinurilor împotriva COVID-19

Proiectul de lege care vizează modalitatea de procurare simplificată și rapidă a vaccinurilor anticoronavirus, a fost votat, astăzi, 12 martie, de deputați, în prima și în cea de-a doua lectură, finală. Proiectul de lege a fost aprobat cu votul a 68 de deputați.

Suma totală preconizată pentru procurarea a unui milion de doze de vaccin constituie 137 de milioane de lei, resurse din Fondul de rezervă al Guvernului, fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală și mijloacele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

În cadrul ședinței, mai mulți deputații ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și cei ai Platformei DA și-au manifestat nemulțumirea făță de proiectul în cauză, precum că nu prevede o formulă clară cum va fi procurat vaccinul împotriva COVID-19.

Proiectul presupune modificarea Legii cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și a unor acte normative.

Astfel, se propune stabilirea perioadei cuprinse între data publicării anunțului de participare în Buletinul achizițiilor publice și data-limită de depunere a ofertelor de cel puțin 10 zile pentru procedura de licitație deschisă sau licitație restrânsă. De asemenea, este reglementată organizarea și realizarea procesului de comunicare cu operatorii economici, inclusiv depunerea ofertelor și clarificărilor prin Sistemul Informațional Automatizat „Registrul de stat al achizițiilor publice” (SIA RSAP) sau pe suport de hârtie, iar în cadrul procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare — și prin e-mail.  

Totodată, în cazuri de extremă urgență, este prevăzută atribuirea contractelor de achiziții publice privind achiziționarea vaccinelor anti-COVID prin utilizarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

De asemenea, este stipulată plata în avans pentru achizițiile publice privind procurarea vaccinelor.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova a început pe 2 martie, după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

Joi, 4 martie, autoritățile din R.Moldova au recepționat lotul de 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, prin intermediul platformei COVAX.