Principală  —  IMPORTANTE   —   Pacienții cu forme ușoare de…

Pacienții cu forme ușoare de COVID-19 ar urma să fie tratați la domiciliu. Cum vor fi selectați și monitorizați

La fel ca în alte țări din Europa care se confruntă cu pandemia de COVID-19, și în Republica Moldova, „după ce vor fi completate totalmente instituțiile medicale”, pacienții cu forme ușoare de infecție vor fi tratați la domiciliu. Declarația a fost făcută ieri, 6 aprilie, de premierul Ion Chicu după întrevederea cu șeful statului și președinta Parlamentului.

Ziarul de Gardă a solicitat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) precizări despre ce înseamnă forme ușoare de COVID-19, la ce etapă și de către cine este stabilit că pacientul are o formă ușoară de infecție și cum va fi monitorizat acesta la domiciliu.

MSMPS precizează pentru ZdG că la domiciliu vor putea fi tratați pacienții cu simptome ușoare, precum subfebrilitatea, oboseala, tusea, dureri de mușchi, dureri de gât, congestie nazală, cefalee moderată, dar care nu au și alte afecțiuni cronice preexistente, cum ar fi boli pulmonare, boli cardiace, diabet zaharat, insuficiență renală sau afecțiuni imunodeficitare.

Respectiv, susține MSMPS, cu referire la recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pentru pacienții care prezintă o formă ușoară de COVID-19, spitalizarea ar putea să nu fie necesară, dacă lipsesc riscuri majore pentru sănătate și există condiții adecvate pentru izolare la domiciliu.

Vor fi spitalizați însă obligatoriu pacienții cu forme ușoare, dar care întrunesc cel puțin una dintre aceste criterii:

  • Pacienții cu patologie asociată (boli cardiovasculare, BPOC, diabet zaharat, stări de imunocompromisie, maladii oncologice);
  • Pacienții ≥ 60 de ani;
  • Copiii 0-17 ani 11 luni 29 de zile;
  • Gravidele;
  • Pacienții care nu au condiții de izolare la domiciliu.

O decizie privind inițierea tratamentului la domiciliu nu există la acest moment și urmează a fi adoptată de către Comisia pentru Situații Excepționale și urgențe de sănătate publică.

În cazul în care va fi luată o decizie în acest sens, susține MSMPS, un lucrător medical instruit va realiza o evaluare pentru a verifica dacă condițiile de acasă sunt potrivite pentru acordarea de tratament la domiciliu și dacă pacientul și familia acestuia sunt capabili să respecte precauțiile care vor fi recomandate (de ex. igiena mâinilor, igiena respiratorie, curățirea mediului, limitarea circulației în și din casă).

Tratamentul la domiciliu ar urma să fie monitorizat telefonic pe toată perioada de supraveghere de către medicul de familie.

În prezent, precizează MSMPS, este deja aprobat Protocolul clinic standardizat pentru medicii de familie cu privire la infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19), iar cu suportul OMS pentru toți medicii de familie a fost organizat cursul de instruire privind implementarea Protocolului.

Protocolul stabilește:
-definiția de caz;
-măsurile de prevenire si protecție;
-criteriile pentru spitalizare;
-triajul pacientului; 
-măsurile de supraveghere și tratament;
-regimul de autoizolare;
-semnele de agravare.

„De asemenea, cu suportul OMS, de comun cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie  (CUSIM) este în process de finalizare un Curs de instruire succinct (filmat) pentru pacienți privind măsurile de prevenire a răspândirii infecției în rândul contacților din familie și pentru monitorizarea pe toată durata îngrijirii la domiciliu (tehnici de măsurare a temperaturii, frecvența respiratorie)”, este menționat în răspunsul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentur Ziarul de Gardă.

Până în dimineața zilei de marți, 7 aprilie, pe teritoriul R. Moldova au fost confirmate 965 de cazuri de persoane infectate cu noul tip de coronavirus COVID – 19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 37 au fost declarate vindecate și externate, iar 21 au decedat.