Opinie: „A fost ultimul film pe care l-am văzut la Gaudeamus”

„Nu văd o pierdere a bijuterii arhitecturale a Chișinăului. Problema e alta. Monumentul tinerelor comsomoliști, care e declarat patrimoniu național, a clădirii cinematografului e pe mormintele din Cimitirul Armenesc. Exact în acea zonă era mormântul lui Carol Schmidt, primarul Chișinăul de la răscrucea secolelor XIX-XX.”, scrie Gheorghe Erizanu pe blogul său, cu referire la subiectul demolării cinematografului „Gaudeamus” și ridicarea unui bloc de locuit cu 15 etaje.

Gaudeamus și Carol Schmidt

Eram student. Anul I, jurnalistică. Locuiam în căminul nr.6. Cel demolat recent. Colegul de cameră a cumpărat două bilete la un film sovietic. Oricare. Nu mai contează cum era reflectat realismul socialist. Avea emoții. Un bilet era pentru domnișoara de peste o cameră. I-a dat cele două bilete domnișoarei. A cântat la clarinet. Urmând să se întâlnească cu ea în oraș. La un corjic. Ăsta era ceremonialul cuceririi inimii unei fete.

Aveam un gând ascuns de fiecare dată când cânta la clarinet: să-i ascund fiecare piesă la cele patru etaje ale căminului, iar muștucul să-l arunc pe acoperiș.

Apoi a iești în oraș. Domnișoara de peste o cameră a apărut peste o oră. Mi-a zis inocentă că are două bilete la cinema. Eu, inocent și mare iubitor de clarinet, am acceptat. Am sărit peste corjic.

Așa a rămas în memoria mea cinematograful „40 let VLKSM”, actualul „Gaudeamus”.

Clădirea cinematografului „Gaudeamus” e după calapodul caselor culturale din satele din RSSM, construite în perioada declinului arhitecturii imperiale staliniste și democratizării arhitecturii de către Hrușciov. Nimic spectaculos, nimic imperial. Materiale ieftine. Construcție rapidă. Ea n-a fost inclusă în patrimoniul arhitectural național sau local. Nici nu era cazul. Doar amintirile noastre pot fi incluse în patrimoniul nostalgiilor tinereței.

Nu văd o pierdere a bijuterii arhitecturale a Chișinăului. Problema e alta. Monumentul tinerelor comsomoliști, care e declarat patrimoniu național, a clădirii cinematografului e pe mormintele din Cimitirul Armenesc. Exact în acea zonă era mormântul lui Carol Schmidt, primarul Chișinăul de la răscrucea secolelor XIX-XX.

Cei care au permis construcția imobilului cu 15 etaje și demolarea cinematografului, cei care vor să construiască noua clădire au de depus o cerere pe numele primarului Carol Schmidt. El trebuie să vă dea avizul.

Restul sunt șmecherii economice și politice.

„Dumnezeu există. Și locuiește la Bruxelles.” A fost ultimul film pe care l-am văzut la „Gaudeamus”.  Acu doi-trei ani. Era Testament nou-nouț. Și eram cu acea domnișoară din căminul nr.6.

Acasă avem o duzină de tobe. De pe timpurile când fiica noastră era percuționistă. Am devenit tolerant cu instrumentele muzicale”, scrie Gheorghe Erizanu.

Sursa: Gheorghe Erizanu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Stimate Erizanu
  Eu personal nUS sunt de acord cu opinia dumnevoastra, care nicidecum nu reflecteaza OPINIA mea. Exact, aveti dreptul la voce, dar in masura unde vorbiti pentru Dumnevoastra, si nu pentru TOTI. Si eu , cand eram elev la Scoala Medie si apoi Student, am frecventat acel Cinenatrograf si nicid decum nu pot sa spun ceva ce nu am de spus. Faptul ca in Moldova sunt hoti de toata teapa, asta nu e o Noutate. Este o LEGE sa fii HOT in RM si sa nu fii prins, facand asta prin diferite metode meschine si dubioase, ca sa capeti profituri usor si repede. Este pacat sa vad cu Republica Moldova este pe cale sa dispara ca o tara fara trecut. Cum a zis Vlad Tepes: Blestamat e Tara care se dezice de trecut, ca ea NU are un Viitor. Asta si se face exaxt in RM. faptul ca in RM se distruge pe ascuns in toiul Nptii, este nu ceva neobisnuit, sa nu uitam cum a fost Investit Guvernul Filip, tot la fuga si tot NOAPTEA. Dar cu Cinematograful, lasati -l in voaia soartei, ca multe cupluri care sunt astazi se-au dat intalnire pe vremurle de AUR la acel Cinematograf, ca coparativ cu acea vreme care era, se traiea mai bine, sa nu uitam ca ati supt Tata cand erati student pe GRATIS, plus inca va mai dadea si o Stipendie ( Bursa). Admiteti ca nu era asa de rau pe timpul Studentiei Dvs, dar sa va schimbati ca un Hamelon la culoare , nu are rost, stim noi asta tipaj de individuali.
  Su respect, Sergiu Boscaneanu ( SUA)

 2. p/d.Erizanu

  nu stiti ca cimitirul armenesc se afla in alta parte iar aici este Central,in al doilea rind trebue de protestat acolo unde cladirea incurca vecinilor si nu in cazul dat.Incep sa regret ca l-am votat pe Nastase.

 3. Reporter

  ERIZANU FOARTE TARE, LA CLARINET!

  Bravo Erizane! Erai puternic în clarinet! Pe când eu eram student la USM, cred că cu 12 ani înaintea ta, în căminul cela N6 erau cazatei studentele de la filologia rusească. Aveam acolo o colegă de clasă, bălțeancă și ea, dar clarinetul nu era acordat, cred că mai degrabă mintal. Mă tot gândeam să interpretez o suită, dar așa și am rămas numai cu gândul. Cred că totuși de aceea, că nu vroiam să-mi întristez colega. Deși locuiam aproape, peste râpa ceia în căminul N10 !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *