Principală  —  IMPORTANTE   —   OMS cere Chinei să-i ofere…

OMS cere Chinei să-i ofere „acces deplin” pentru a determina originile COVID-19

Sursa foto: Reuters

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a cerut Beijingului să ofere mai multe informații despre originile COVID-19 și a spus că este gata să trimită acolo încă o echipă pentru a cerceta această problemă, transmite Reuters.

„Facem presiuni asupra Chinei pentru a oferi acces deplin și cerem țărilor să ridice problema în timpul întâlnirilor lor bilaterale, pentru a îndemna Beijingul să coopereze”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Declarațiile șefului OMS vin în contextul în care autoritățile și companiile farmaceutice din întreaga lume s-au grăbit să actualizeze vaccinurile pentru a combate noile variante de coronavirus care au apărut.

Ghebreyesus a făcut de mult timp presiuni asupra Chinei pentru a împărtăși informațiile sale despre originile COVID-19, spunând că, până când acest lucru nu se va întâmpla, toate ipotezele sunt luate în considerare.

Virusul a fost identificat pentru prima dată în orașul chinez Wuhan în decembrie 2019, mulți bănuind că s-a răspândit pe o piață de animale vii înainte de a se răspândi în întreaga lume. Potrivit OMS, până în mai 2023, pandemia cauzase aproape 7 milioane de decese (6 921 614).

La începutul lunii mai 2023, OMS a declarat că COVID-19 nu mai este considerată o urgență globală, marcând astfel un sfârșit simbolic al pandemiei devastatoare de coronavirus care a bulversat economiile din întreaga lume.