Principală  —  Ştiri  —  Social   —   COVID-19 nu mai este o…

COVID-19 nu mai este o urgență de sănătate globală, anunță OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat vineri, 5 mai, că COVID-19 nu mai este considerată o urgență globală, marcând astfel un sfârșit simbolic al pandemiei devastatoare de coronavirus care a bulversat economiile din întreaga lume și a ucis cel puțin 7 milioane de persoane în întreaga lume, scrie Associated Press.

OMS a declarat că, deși faza de urgență s-a încheiat, virusul nu a dispărut, menționând recentele creșteri ale numărului de cazuri în Asia de Sud-Est și în Orientul Mijlociu. Agenția de sănătate a ONU spune că mii de oameni continuă să moară din cauza virusului în fiecare săptămână.

„Cu mare speranță anunț că COVID-19 nu mai este o urgență de sănătate globală. Acest lucru nu înseamnă că COVID-19 a încetat să mai reprezinte o amenințare globală pentru sănătate”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Gebreyesus, adăugând că nu va ezita să convoace experți pentru a reevalua situația dacă COVID-19 va „pune în pericol lumea noastră”.

Tedros a declarat că pandemia a avut o tendință de scădere de mai bine de un an, recunoscând că majoritatea țărilor au revenit deja la viața de dinaintea COVID-19. El a deplâns pierderile pe care COVID-19 le-a provocat comunității globale, spunând că virusul a distrus întreprinderi și a dus milioane de oameni la sărăcie.

Pe 30 ianuarie 2020, OMS a declarat epidemia de COVID-19 drept urgență de sănătate publică de importanță internațională iar pe 11 martie 2020, OMS a declarat epidemia de COVID-19 drept pandemie. 

Oficialii OMS au declarat că rata mortalității a scăzut de la un vârf de peste 100.000 de persoane pe săptămână în ianuarie 2021 la puțin peste 3.500 pe 24 aprilie. Directorul General al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus azi că „cel puțin 20 de milioane” de oameni au murit de COVID la nivel mondial.