Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Oamenii legii cer ajutor de…

Oamenii legii cer ajutor de la cetățeni pentru găsirea directorului Bismobil Kitchen, care a evadat

Poliția solicită persoanelor care dețin informații despre locul aflării fondatorului companiei „Bismobil Kitchen”, Mihail Șaran, care a evadat din custodia oamenilor legii, să apeleze la numărul de telefon 112 sau 079420674.

„Acesta și-a scos brățara GPS și a fugit într-o direcție necunoscută, folosind mașina avocatului său. La moment oamenii legii întreprind acțiuni pentru localizarea lui”, se arată în comunicatul Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Vineri, 7 aprilie, Mihail Șaran, directorul și fondatorul companiei „Bismobil Kitchen”, cercetat într-un dosar de escrocherie, care se afla în arest la domiciliu, a evadat în timp ce magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, examinau demersul procurorilor de înlocuire a arestului la domiciliu cu arest preventiv pentru 30 de zile, a anunțat Procuratura Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Urmare a solicitării procurorilor, conform PCCOCS, fondatorul „Bismobil Kitchen” urma să revină în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce anterior Curtea de Apel Chișinău a admis recursul avocaților și l-a plasat în arest la domiciliu. Acesta, însă, nu s-a prezentat la pronunțarea încheierii judecătorești emisă de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

„În schimb, după ședința de examinare a demersului procurorului, până la pronunțarea încheierii, învinuitul s-a deplasat în parcul „Dendrariu.” Acolo, acesta a forțat și a înlăturat de pe corp brățara electronică în baza căreia era monitorizat de oamenii legii, a aruncat haina în care era îmbrăcat, pentru ca să nu fie recunoscut și a evadat. La moment, acesta este căutat de Poliția R. Moldova pentru a fi reținut.

Demersul procurorilor urma a fi examinat joi, însă ședința a fost amânată la demersul părții apărării, motivând necesitatea audierii unor martori. Inițial, învinuitul a fost reținut la 19 ianuarie 2023, la aeroportul din Chișinău, chiar în momentul în care urma să părăsească Moldova, cu un bilet cu o singură direcție – Moscova, Rusia”, anunță PCCOCS.

În acest stadiu al investigațiilor, subliniază reprezentanții Procuraturii, prejudiciul estimat ajunge la circa 40 milioane de lei, cu 158 de victime în R. Moldova.

În urmă cu trei zile, PCCOCS anunța că au avut loc percheziții la fondatorul companiei „Bismobil Kitchen”, Mihail Șaran, după eliberarea acestuia din arest preventiv. Oamenii legii au stabilit că bărbatul a comunicat cu martorii din dosarul de escrocherie în care este vizat, citez „cu scopul ca să-i formeze o poziție favorabilă, să ascundă și distrugă probe”. Procurorii susțin că Mihail Șaran ar fi exercitat ingerință în desfășurarea urmăririi penale.

Pe 4 aprilie 2203, procurorii PCCOCS au depus la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, un demers de înlocuire a arestului la domiciliu în arest preventiv pentru 30 de zile, astfel încât acesta să „nu influențeze martorii și să nu împiedice în alt mod desfășurarea obiectivă a investigațiilor”.

Mihail Șaran, directorul și fondatorul companiei „Bismobil Kitchen” a fost reținut pe 19 ianuarie 2023 la Aeroportul Internațional Chișinău în timp ce intenționa să părăsească țara, cu un bilet cu o singură direcție – Moscova, Rusia. Ulterior, la solicitarea procurorilor PCCOCS, acesta a fost plasat în arest preventiv.

Ziarul de Gardă a venit anterior cu detalii din „bucătăria” afacerii „Bismobil”. A publicat mărturii ale clienților, explicațiile avocatului, dezvăluirile unui administrator și dilemele unui investitor.

Valoarea prejudiciului în dosarul „Bismobil-Kitchen” depășește 1,4 milioane de euro. Fondatorul companiei rămâne în arest pentru încă 30 de zile