Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Percheziții la fondatorul „Bismobil Kitchen”.…

Percheziții la fondatorul „Bismobil Kitchen”. Procurorii cer plasarea acestuia în arest preventiv, după ce ar fi exercitat presiuni asupra martorilor din dosarul penal

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Special (PCCOCS) anunță că au avut loc percheziții la fondatorul companiei „Bismobil Kitchen,” Mihail Șaran, după eliberarea acestuia din arest preventiv. Bărbatul ar fi exercitat presiuni asupra martorilor și ingerință în desfășurarea urmăririi penale, potrivit oamenilor legii.

Marți, 4 aprilie, procurorii PCCOCS au depus la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, un demers de înlocuire a arestului la domiciliu în arest preventiv pentru 30 de zile, astfel încât acesta să „nu influențeze martorii și să nu împiedice în alt mod desfășurarea obiectivă a investigațiilor”.

Acțiunea de urmărire penală a avut loc luni, 3 aprilie, după schimbarea măsurii arestului preventiv în cea a arestului la domiciliu de către Curtea de Apel Chișinău, la 29 martie 2023.

„Oamenii legii au stabilit că acesta a comunicat cu martorii din dosarul de escrocherie în care este vizat, cu scopul ca să-i formeze o poziție favorabilă, să ascundă și distrugă probe. Urmare a perchezițiilor desfășurate de ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală (DGUP) și ai Inspectoratului Național de Investigații (INI), sub conducerea PCCOCS, cu sprijinul angajaților „Fulger” au fost ridicate dispozitive de comunicare, care conțin probe relevante acțiunilor acestuia de intimidare a martorilor”, se arată în comunicatul publicat de Procuratură.

În acest stadiu al investigațiilor, prejudiciul estimat se ridică la aproape 40 de milioane de lei, cu 158 de victime în R. Moldova. Investigațiile continuă, timp în care persoanele vizate în dosar se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Curtea de Apel Chișinău a admis, pe 29 martie, recursul avocaților fondatorului grupului de companii „Bismobil Kitchen”, Mihail Șaran, specializate în fabricarea mobilei de bucătărie în vederea plasării lui în arest la domiciliu pentru 20 de zile.

Mihail Șaran, directorul și fondatorul companiei „Bismobil Kitchen” a fost reținut la 19 ianuarie 2023 pe Aeroportul Internațional Chișinău în timp ce intenționa să părăsească țara, cu un bilet cu o singură direcție – Moscova, Rusia. Ulterior, la solicitarea procurorilor PCCOCS, acesta a fost plasat în arest preventiv.

Ziarul de Gardă a venit anterior cu detalii din „bucătăria” afacerii „Bismobil”. A publicat mărturii ale clienților, explicațiile avocatului, dezvăluirile unui administrator și dilemele unui investitor.

Valoarea prejudiciului în dosarul „Bismobil-Kitchen” depășește 1,4 milioane de euro. Fondatorul companiei rămâne în arest pentru încă 30 de zile