Principală  —  IMPORTANTE   —   O nouă rundă de discuții…

O nouă rundă de discuții între prim-ministrul Dorin Recean și reprezentanți ai asociațiilor de fermieri din R. Moldova

Sursa foto: Guvernul R. Moldova

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a rectificat pentru ZdG că Executivul a alocat anterior 533 de milioane de lei de suport – 433 de milioane de lei vor fi distribuite prin intermediul Mecanismului de restituire a TVA, iar alte 100 de milioane de lei vor fi repartizate pentru subvenționarea pierderilor înregistrate în urma creșterii prețurilor la motorină și fertilizanți.

Știrea inițială:

Guvernul a alocat fonduri suplimentare în sprijinul agricultorilor afectați de criza economică regională și este antrenat, de asemenea, în identificarea soluțiilor pentru substituirea exporturilor și compensarea pierderilor suferite de agricultori. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Dorin Recean, conform unei note informative a Guvernului.

În cadrul unei noi runde de discuții la Casa Guvernului între prim-ministrul Dorin Recean și reprezentanți ai asociațiilor de fermieri din R. Moldova, la care a participat și vicepremierul Vladimir Bolea, s-au abordat „provocările actuale în sectorul agrar pe fundalul crizei regionale și a protestului anunțat de asociație”.

„Odată cu izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, au fost perturbate lanțurile logistice și circuitele economice stabilite. Acum, este nevoie să reorganizăm exporturile, să identificăm noi piețe de desfacere și, bineînțeles, să identificăm resurse financiare suplimentare pentru susținerea sectorului agricol. Autoritățile și-au îndeplinit angajamentul asumat de sporire a vitezei de procesare a cererilor de subvenționare. Examinăm și alte soluții în beneficiul agricultorilor”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.

Vicepremierul Vladimir Bolea a specificat că, în ultimele două săptămâni, au fost luate toate măsurile operaționale și de management, astfel încât Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a procesat peste 1100 de cereri de subvenționare, fiind distribuite peste 162 de milioane de lei. Alte 3500 de dosare urmează a fi examinate până la sfârșitul lunii iulie, urmând să fie alocate beneficiarilor peste 550 de milioane de lei. 

Conform Guvernului, în cadrul discuțiilor, reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” au reiterat revendicările în legătură cu posibilitatea de extindere a programului de rambursare a TVA și majorarea spectrului de beneficiari. De asemenea, au solicitat compensarea costurilor de producere pentru fermierii mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3.000 de lei per hectar, la culturile agricole de primă grupă.

Luni, 19 iunie, Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat că peste 200 de tractoare se îndreaptă spre Chișinău. Asociația organizează acțiuni de protest în mai multe regiuni ale țării. Alte circa 250 de unități agricole au ieșit pe traseele naționale.

Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat, luni dimineață, 19 iunie, că agricultorii din raioanele Fălești, Cahul, Cantemir, Leova, Hâncești, Ialoveni, Căușeni, Ștefan Vodă, Ungheni, Strășeni, Criuleni, Anenii Noi, Orhei, Telenești și Rezina se pornesc cu tehnica agricolă spre capitală.