Principală  —  IMPORTANTE   —   O deputată PAS a sesizat…

O deputată PAS a sesizat PG, CNA, CNESP și MSMPS, după ce în spațiul public au apărut informații că în raionul Edineț au fost vaccinate persoane din afara categoriilor care sunt imunizate în această perioadă

Foto: Facebook/ PAS

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Veronica Roșca a sesizat luni, 29 martie, Procuratura Generală a R. Moldova (PG), Centrul Național Anticorupție (CNA), Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), după ce în spațiul public au apărut informații că în raionul Edineț au fost vaccinate persoane din afara categoriilor care sunt imunizate în această perioadă

Potrivit sesizării, deputata solicită întreprinderea acțiunilor ce se impun, conform cadrului normativ.

„Considerăm că respectivele acțiuni nu doar că, contravin flagrant prevederilor normative citate, încadrându-se în categoria faptelor corupționale, dar și poartă caracter inuman or, este inadmisibil să-ți însușești vaccinul ce este imperios necesar personalului medical care activează în prima linie de luptă cu virusul, și pentru care vaccinul este similar cu salvarea vieții”, se arată în sesizare.

Conform documentului, deputata solicită:

  • Procuraturii Generale – demararea acțiunilor procedurale penale, pe speța expusă, potrivit competențelor stabilite de art. 2701 al Codului de procedură penală nr. 122/2003 și comunicarea acțiunilor întreprinse.
  • Centrului Național Anticorupție – examinarea acțiunilor descrise în speță prin prisma contravenției reglementate de art. 313 al Codului contravențional nr. 218/2008; constatarea contravenției, conform procedurii prevăzute de art. 401 alin.(11) al Codului contravențional și comunicarea acțiunilor întreprinse.
  • Comitetului de coordonare a imunizării anti-COVID-19 – examinarea acțiunilor descrise în prezenta speță, în virtutea funcției de supraveghere a procesului de imunizare anti-COVID 19, atribuită de pct. 3 al Ordinului Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nr. 93/2021, și comunicarea acțiunilor întreprinse; prezentarea copiilor autentificate prin semnătura conducătorului autorității, a Registrului lunar al activității de imunizare în cadrul raionului Edineț.
Foto: Facebook/ PAS

În R. Moldova au fost vaccinate persoane din afara categoriilor care sunt imunizate în această perioadă, conform Planului Național de Imunizare împotriva Covid-19. În ultimele zile, mai multe persoane publice au acuzat faptul că la Edineț ar fi fost vaccinați consilieri raionali sau angajați ai Consiliului, iar la Ungheni vaccinul Pfizer s-ar vinde cu „200-300 de euro”. 

ZdG a discutat cu persoanele vizate și a solicitat de la autorități lista celor vaccinați până în prezent, dar și categoria sau profesia din care aceștia fac parte. Ni s-a comunicat însă că nu există „informații dezagregate” și că centrele de vaccinare sunt entitățile responsabile de procesul de vaccinare și respectiv, de lista persoanelor care sunt imunizate. 

Mai multe informații aici: