Principală  —  IMPORTANTE   —   Nici jumătate din cantitatea procurată…

Nici jumătate din cantitatea procurată a biosimilarului insulinei Strim nu a fost administrată de către diabetici. În schimb, mii de unități au fost nimicite, termenul de valabilitate al preparatului fiind expirat

Nici jumătate din cantitatea procurată a biosimilarului insulinei Strim nu a fost administrată de către diabetici. În schimb, mii de unități au fost nimicite, termenul de valabilitate al preparatului fiind expirat.

În anul 2019 pentru procurarea centralizată a analogilor de insulină din contul mijloacelor financiare ale bugetului de stat au fost cheltuite 71,97 milioane de lei, cu 57,96 milioane de lei mai mult față de anul 2018, cu 16,66 milioane de lei mai mult față de anul 2020 și cu 48,11 milioane de lei mai mult față de anul 2021.

În total, pentru 2019 au fost procurate șase tipuri de analogi de insulină, cea mai mare cantitate fiind biosimilarul insulinei Strim.

Au fost procurate 82 770 de cutii cu preparatul Strim, valabil timp de 24 de luni. 37,54 la sută din cantitatea achiziționată a fost folosită, menționează pentru Ziarul de Gardă reprezentanții din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

În anul 2021 au fost raportate suprastocuri pentru biosimilarul Strim, valabil până pe 31 martie 2021. Astfel, bolnavii au continuat tratamentul cu analogii de insulină Lantus, NovoRapid, care au fost valabile până pe 30 iunie 2021 și cu Humalog, cu termenul de valabilitate până pe 1 iunie 2021”.

Astfel, în cadrul Serviciului nimicire medicamente al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) în 2019 au fost distruse 125 de unități de produs medicamentos cu conținut de insulină, în anul 2020 – 731 de unități, iar în perioada ianuarie – iunie 2021 – 9 877 unități.

Conform prevederilor actelor normative, medicamentele care nu sunt utilizate până la data expirării termenului de valabilitate sunt retrase în mod obligatoriu din circuit de întreprinderile farmaceutice și prezentate pentru nimicire.

Se interzice prelungirea termenului de valabilitate al medicamentelor cu termen expirat. Astfel, instituțiile sunt obligate să prezinte spre nimicire inofensivă medicamentele cu termenul de valabilitate expirat, în termen de până la 2 luni de la data expirării.

Conducătorii instituțiilor medico-sanitare publice estimează asigurarea necesarul de preparate pentru diabetici. În R. Moldova nu există un registru electronic al persoanelor cu diabet zaharat.

Dat fiind faptul că în R. Moldova nu există un registru electronic al persoanelor cu diabet zaharat, Comisia de specialitate a MSMPS în domeniul endocrinologiei solicită rapoarte din teritorii cu privire la numărul pacienților, stocuri de medicamente, termeni de valabilitate și cantități necesare.

Potrivit datelor oficiale, în R.Moldova au diabet zaharat 120 de mii de persoane. 21 de mii dintre acestea administrează insulină, 580 având până la 18 ani. Din cele 21 de mii de persoane, circa 10 mii folosesc analogi de insulină.

„99 de mii de persoane cu diabet zaharat se tratează cu tablete antidiabetice, respectă un regim alimentar și fizic special”, susțin responsabilii din cadrul MSMPS.

28 septembrie 2018

Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) publică invitația pentru participarea la licitația publică privind cererea de oferte pentru achiziționarea mai multor tipuri de insulină necesară bolnavilor care suferă de diabet.

29 octombrie 2018

Printr-un ordin semnat de directorul AMDM Vladislav Zara s-a aprobat includerea preparatului Strim în lista medicamentelor autorizate în R. Moldova, un biosimilar al insulinei glargin, însușit de compania ucraineană Farmak, care se comercializează pe piața internă din țara vecină cu denumirea Aylar, fiind însă produs, conform informațiilor de pe prospectul preparatului, de compania indiană „Biocon Limited”.

14 noiembrie 2018

Fosta ministră a Sănătății Silvia Radu împreună cu președintele Asociației Diabeticilor din Moldova Boris Golovin 14 noiembrie 2018

„Din ianuarie 2019, ne-am propus măsuri extrem de importante pentru sprijinul bolnavilor de diabet zaharat. Vom introduce administrarea analogilor de insulină pentru bolnavii de diabet de tip 1, care este un medicament modern și mult mai eficient, procurarea insulinelor în cartușe, în loc de flacoane, pentru comoditatea și precizia în administrare și vom asigura pacienții cu teste gratuite, pentru a-și testa periodic nivelul de glicemie în sânge”, declara ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Silvia Radu, pe 14 noiembrie 2018.

Dosarul insulinei Strim

26 iulie 2019

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au făcut percheziții în biroul șefului CAPCS și la sediul firmei Esculap Farm, care a fost contractată să livreze biosimilarul Strim. După descinderi, șeful centrului și directorul medical al companiei au fost escortați și audiați de către procurorii anticorupție.

Pe 26 iulie 2019, prin ordinul MSMPS, Ivan Antoci a fost concediat din funcția de director al CAPCS.

19 iunie 2020

Judecătoria Chișinău, sediul Centru a anulat ordinul prin care Ivan Antoci a fost concediat și a dispus restabilirea lui în funcția de director al CAPCS.

Ivan Antoci a revenit în funcția de director al Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate. Șeful interimar al Procuraturii Anticorupție (PA), Adrian Bordianu, nu a răspuns la apelurile repetate pentru a ne oferi detalii referitor la dosarul insulinei Strim.