Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Nepotrivirea între cifre: pe parcursul…

Nepotrivirea între cifre: pe parcursul întregului proces de votare prezența la vot a fost mai mare decât cea prezentată de autorități: CEC a furnizat doar datele din R. Moldova

Duminică seară, 1 noiembrie, după stop vot, autoritățile electorale au anunțat că la alegerile prezidențiale pentru funcția de președinte al R. Moldova au participat 1,2 milioane de cetățeni cu drept de vot, respectiv, aproximativ aproape 43% dintre alegătorii din listele electorale.

În realitate, rata de participare la vot a fost mai mare decât cea prezentată de Comisia Electorală Centrală (CEC), pe tot parcursul întregii zilei de duminică, 1 noiembrie.

Asta pentru că în timpul mersului procesului de votare autoritățile electorale de la Chișinău au anunțat prezența la vot doar pentru R. Moldova, fără a fi inclusă și rata de participare din diasporă.

Încurcătura a apărut atunci când pe site-ul CEC, numărul total al cetățenilor care au participat la vot era de 1,2 milioane de cetățeni cu drept de vot, însă după încheierea procesului de votare, la numărarea voturilor, numărul cetățenilor care au participat la vot era mai mare, aproximativ puțin peste 1, 34 milioane.

La aceeași secțiune „Moldova” de pe site-ul CEC, la „prezența la vot” nu au fost incluse voturile cetățenilor aflați peste hotare, iar la „rezultatele preliminare” – aceste date au fost incluse, astfel că a apărut nepotrivirea dintre cele două cifre.

Secțiunea „Moldova” – Prezența finală la vot, prezentată de CEC:

Secțiunea „Moldova” – Rezultate preliminare, prezentate de CEC

Abia după confuzia deja existentă, membrii Comisiei Electorale au explicat că pe parcursul procesul de votare, începând cu ora 8:00 până la închiderea secțiilor de votare, ora 21:00, au fost prezentate datele cu privire la prezența la vot doar din R. Moldova, fără a fi inclusă rata de participare din diaspora moldovenească, însă la prezentarea rezultatelor preliminare la cifra votanților din R. Modova a fost adăugat și numărul voturilor exprimate de cetățenii moldoveni aflați peste hotarele țării.

Luni, 2 noiembrie, conform datelor preliminare prezentate de CEC, în total, la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova au participat 1 364 597 de alegători.

La secțiile de votare deschise peste hotare s-au prezentat la urne 149 840 de alegători. 

Pe teritoriul R. Moldova la vot au participat 1 214 757 de cetățeni.

Potrivit rezultatelor preliminare finale, Candidata PAS, Maia Sandu și candidatul independent, Igor Dodon, susținut public de PSRM, se vor duela în turul doi de scrutin pentru funcția de președinte al R. Moldova.

Rezultatele preliminare finale furnizate de CEC: