National Geographic: Vizitează o țară care nu există – bine ai venit în Transnistria

Doritorii să viziteze o „țară” care nu există pe harta lumii sunt așteptați în Transnistria. National Geographic a publicat pe 11 ianuarie reportajul lui Oscar Vaello intitulat „Vizitează o țară care nu există”. Stabilit la Barcelona, scriitorul Oscar Vaellor călătorește des spre destinații mai puțin obișnuite, precum Cecenia, Transnistria sau Coreea de Nord.

„Imaginați-vă o țară obișnuită, cu frontiere, un guvern ales în mod democratic, cu președinte și drapel – dar nimeni nu recunoaște existența sa. Bine ați venit în Transnistria”, își începe reportajul Vaello.

Autorul compară dimensiunea teritoriului regiunii transnistrene cu cea a orașului Dallas, din Texas (SUA): Transnistria aparținea cândva Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. În 1990, când Uniunea Sovietică s-a destrămat, Moldova și-a câștigat independența și și-a planificat unirea cu România. Acest lucru a făcut ca Transnistria, cu o majoritate a populației vorbitoare de limbă rusă, să-și declare independența și să se desprindă de Republica Moldova. A urmat un război de patru luni, cu circa 1500 de victime. De atunci, Moldova nu are niciun control asupra autorităților transnistrene, iar Transnistria acționează ca o țară independentă, chiar dacă nicio națiune din lume nu o recunoaște”, scrie Oscar Vaello.

Anton Dendemarchenko, grafician urban și ghid turistic, originar din regiunea transnistreană, spune: „Le arăt țara mea frumoasă străinilor și prin aceasta contribui la recunoașterea internațională a patriei mele. Nu existăm în mod oficial, dar când oamenii ne vizitează, simțim că într-un fel oarecare totuși existăm”.

Pentru călătorii îndrăzneți interesați să viziteze Transnistria, Oscar Vaello, recomandă o listă de atracții turistice locale: Cetatea Tighina, centrul orașului Tiraspol unde în fața parlamentului se află statuia lui Lenin, iar străzile și bulevardele poartă numele lui Iuri Gagarin, Marx, Engels. Printre atracțiile turistice recomandate de Vaello se numără și mănăstirea Chițcani, fabrica de divinuri Kvint, dar și sanatoriul „Nistru” din Camenca.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *