Principală  —  IMPORTANTE   —   Natalia Ursachi, mamă a cinci…

Natalia Ursachi, mamă a cinci copii, condamnată pentru escrocherie, eliberată din penitenciar după grațiere: „Am început a plânge… Nu-i ușor să treci prin anii de pușcărie”

Nataliei Ursachi, mamă a cinci copii, condamnată pentru escrocherie, din motiv că nu a stins datoriile față de partea vătămată, grațiată prin decretul emis de președinta R. Moldova Maia Sandu, a fost eliberată marți, 14 decembrie, din Penitenciarul pentru femei de la Rusca, acolo unde a fost deținută un an și 6 luni.

La eliberarea din penitenciar, femeia, care a ieșit însoțită de avocatul ei, a declarat pentru jurnaliștii de la Jurnal TV că pleacă direct acasă, la Drochia, unde o așteaptă copiii și mama ei.

Femeia a declarat într-un interviu pentru Jurnal TV că perioada pe care a petrecut-o după gratii a fost una complicată și că „alături de ea au suferit rudele și copiii ei”.

Eu nici nu știam cum să mă comport și am început să plâng. Repede am anunțat-o pe mama, iar ea la rândul ei la fel a început să plângă și mi-a zis că se pornește spre mine. Eu am aflat acum, dar ea știa mai devreme. Este o situație pe care nici nu pot să o comentez. Cel mai dureros este că nu am suferit numai eu, dar au suferit copiii, părinții, sora și rudele apropiate. Asta te omoară cel mai mult. Nu-i atât de ușor să treci prin anii de pușcărie, nu este atât de simplu”

Sursa: Jurnal TV

Natalia Ursachi susține că cei cinci copii nu știu că ea, în toată această perioadă, a fost deținută în penitenciar.

Natalia Ursachi
Sursa: Jurnal TV

Au suferit foarte mult și permanent întrebau unde este mama. Când vorbeam îmi spuneau că nu am obraz, întrebau când vin acasă. Îmi ziceau că mama Milanei a venit la sărbători, dar tu nu ai venit. Nu mai puteam vorbi și erau momente când plângeam nopți întregi. Pentru ei a fost un șoc. Copilul de două luni mi l-au luat de la sân și nu a mâncat patru zile.Eu nu știu că m-am aflat aici. – Dar ce cunosc? – Că am plecat peste hotare. Nu știu nimic despre penitenciar și nici nu am vrut să știe, pentru că băiatul este mare și deja înțelege despre poliție și toate chestiile astea. Am vrut ca să nu le fie frică”, a declarat femeia pentru Jurnal TV.

Marți, 14 decembrie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul privind grațierea Nataliei Ursachi, mamă a cinci copii, condamnată pentru escrocherie, din motiv că nu a stins datoriile față de partea vătămată și nu și-a recunoscut vina.

Pe 12 noiembrie curent, președintele Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate pe lângă președintele R. Moldova, Ion Guzun, a declarat că, la această etapă, nu poate fi recomandată președintei R. Moldova grațierea Nataliei Ursachi, mamă a cinci copii, din motiv că nu a stins datoriile față de partea vătămată și nu și-a recunoscut vina.

În 2020, ZdG a constatat că Natalia Ursachi a împrumutat 2 500 de euro și a luat un automobil BMW 320 de la Vitalie Plugari, un bărbat care plasase pe un site specializat anunțul că își vinde automobilul, nereturnând nici banii, nici bunul mobil. 

La 21 decembrie 2018, Judecătoria Drochia a recunoscut-o pe Natalia Ursachi vinovată de escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari, condamnând-o la 8 ani de închisoare în penitenciar pentru femei de tip închis. Judecătoarea Lucia Grădinari a mai hotărât încasarea în beneficiul lui Vitalie Plugari a sumei de 11 200 de euro sau echivalentul acesteia în lei, precum și transmiterea automobilului în posesia acestuia, care se afla „la păstrare” la o altă persoană.

La 25 februarie 2020, Curtea de Apel Bălți a condamnat-o pe femeie la șase ani de închisoare pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari și a obligat-o să restituie suma de 11 200 de euro, dedusă din valoarea mașinii – 8 700 de euro și datoria de 2 500 de euro.

Potrivit decretului președintelui R. MoldovaPetru Lucinschi, din anul 2000, privind aprobarea Regulamentului de examinare a cererilor de graţiere şi de acordare a graţierii individuale condamnaţilor, la examinarea cererilor de graţiere se iau în considerare caracterul şi gradul de pericol social al infracţiunii comise, personalitatea condamnatului, comportamentul, starea civilă, atitudinea lui faţă de cele săvîrşite, partea executată a pedepsei, informaţiile privind repararea prejudiciilor materiale, părerile administraţiei instituţiei penitenciare, precum şi alte circumstanţe ce merită să fie luate în considerare.