Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Moldoveni, reținuți în Rusia pentru…

Moldoveni, reținuți în Rusia pentru că nu aveau asigurare medicală

Ca rezultat al unei operaţiuni speciale în regiunea Orlovsk, au fost intentate dosare administrative pe faptul încălcării regimului de intrare în Federaţia Rusă pe numele unor cetăţeni moldoveni.

Congresul Diasporelor Moldoveneşti îşi exprimă îngrijorarea privind soarta de mai departe a acestor cetăţeni moldoveni. Congresul a adresat o petiţie oficială către conducerea Serviciului Federal Migraţional în regiunea Orlovsk cu rugămintea de a i se spune care sunt cauzele reţinerii persoanelor originare din Moldova.

În scrisoarea de răspuns, reprezentanţii serviciului migraţional din regiunea Orlovsk au comunicat că în aprilie curent a fost organizată o operaţie specială, împreună cu colaboratorii poliţiei de patrulare, în cadrul căreia au fost verificate autobuzele de rută lungă.

În rezultatul verificărilor, împotriva cetăţenilor moldoveni au fost pornite dosare administrative, privind încălcările administrative al Federaţiei Ruse. Aceştia sunt acuzaţi că au încălcat regimul de intrare în Rusia, deoarece nu aveau asigurare medicală valabilă pe teritoriul acestui stat.
Potrivit unor date, au fost reţinute circa 20 de persoane.

Congresul diasporelor Moldoveneşti se adresează către concetăţeni, care planifică să intre în Federaţai Rusă, cu rugămintea să se preocupe din timp de toate documentele necesare pentru aflarea legală şi aranjarea la muncă. „În afară de documentul care demonstrează înregistrarea, patenta şi contractul de muncă, migrantul este obligat să aibă şi o poliţă de asigurare medicală benevolă”, subliniază Alexandr Kalinin, preşedintele Congresului Diasporelor Moldoveneşti.