Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mitropolitul Vladimir, decorat de patriarhul…

Mitropolitul Vladimir, decorat de patriarhul Kiril cu „una dintre cele mai înalte distincții ale Patriarhiei Moscovei”

Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir a fost decorat de către Patriarhul Kiril cu una dintre cele mai înalte distincții ale Patriarhiei Moscovei – Ordinul Patriarhal, „Cuviosului Serafim de la Sarov”, gr. I. Mitropolia Moldovei anunță, într-un comunicat de presă, că ordinul a fost oferit la 13 octombrie, după finalizarea lucrărilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse.

„Această deosebită decorație este o apreciere a eforturilor Înalt Preasfinției Sale de consolidare a societății moldovenești în jurul valorilor Ortodoxe, dar și a vrednicei și îndelungatei păstoriri a turmei încredințate spre oblăduire.

Vlădica Vladimir a mulțumit PF Patriarh Kiril pentru înaltul Ordin și pentru încrederea acordată, declarând că și în continuare, Biserica Ortodoxă din Moldova va merge pe aceiași cale a unității și statorniciei întru credință”, a anunțat joi seara, 13 octombrie, Mitropolia Chișinăului și al Întregii Moldove.

Joi, 13 octombrie 2022, Înalt Prea Sfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, a participat la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse. Potrivit Mitropoliei Moldovei, ședința Sinodului a avut loc la reședința Patriarhală și Sinodală de la Mănăstirea ”Sfântul Daniel” din Moscova: „La Sinod au fost discutate 20 de subiecte legate de viața Bisericii”. 

În perioada 7-8 octombrie, de ziua adormirii Sfântului Cuvios Serghie de Radonej, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, a înălțat rugăciuni în Lavra „Sfânta Treime” a Cuviosului Serghie de Radonej, una dintre cele mai renumite mănăstiri din Rusia, situată în orașul Serghiev Posad.

Contactat de Ziarul de Gardă, reprezentantul Bisericii Ortodoxe din Moldova, protoiereul Vadim Cheibaş a menționat că această vizită în Rusia a mitropolitului Vladimir este una „ordinară”, pe care „o face tradițional în perioada lunii octombrie, atunci când se serbează Sântul Cuvios Serghie de Radonej”.

Întrebat dacă în cadrul vizitei mitropolitul s-a rugat pentru sănătatea președintelui Vladimir Putin, în contextul războiului pe care l-a declanșat în Ucraina, așa cum scrie presa de la Chișinău, Vadim Cheibaș a afirmat că îndemnul lansat de patriarhul Moscovei pentru ca credincioșii să se roage pentru Vladimir Putin „este valabil doar pentru spațiul Federației Ruse”.

„Acest îndemn, lansat de către patriarhul Chiril, a fost valabil doar pentru spațiul Federației Ruse. Înaltpreasfințitul mitropolit, fiind Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, nu este obligat să pomenească această persoană în spațiul R. Moldova. Este un îndemn valabil doar pentru acea țară și Înaltpreasfințitul mitropolit nu subscrie sub acest îndemn”, a afirmat Vadim Cheibaș.

Duminică, 9 octombrie, mitropolitul Vladimir a liturghisit în biserica cu hramul „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova. Potrivit unui comunicat emis de Mitropolie, parohia din Konkovo este unica comunitate ortodoxă din regiunea Moscova, unde slujbele bisericeşti se oficiază bilingv, în slavonă şi română.

Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, care a aniversat la data de 18 august 70 de ani, a fost distins de către patriarhul Kiril al Rusiei, care încurajează soldații ruși să meargă în Ucraina pentru a se implica în agresiunea rusă, cu ordinul Sfântului Serafim de Sarov (gradul I).

Încă din prima zi de război, 24 februarie 2022, Mitropolitul Vladimir a îndemnat creștinii ortodocși să se roage pentru o bună înțelegere între popoare și pentru ca, conducătorilor politici, responsabili de aplanarea conflictului armat din Ucraina să li se „dăruiască înțelepciune făcătoare de pace”.

În a 40-a zi de război în Ucraina, Înalt Preasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului şi Moldovei a venit cu un nou mesaj în contextul războiului din Ucraina. Mitropolitul a menționat că Biserica Ortodoxă din R. Moldova (BOM), subordonată canonic Patriarhiei Moscovei, este „împotriva războiului, este alături de refugiați și oferă toată asistența posibilă tuturor celor care au suferit în urma ostilităților”.

MITROPOLIT de MILIOANE: ÎPS Vladimir: fondator de firme, arendaş la „Moldsilva”, cu casă de vacanţă în pădure şi apartament de lux

Ziarul de Gardă a scris în 2014 despre ÎPS Vladimir, mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, sau Nicolae Cantarean, pe numele său de mirean care deținea, în arendă, prin intermediul unei firme în care figurează în calitate de fondator, alături de un alt slujitor al Domnului, un hectar de pădure în apropierea s. Ruseştii Noi, r. Ialoveni, pe care avea construită o casă de vacanţă, îngrădită şi ferită de ochii muritorilor de rând.

ZdG l-a surprins pe ÎPS în zonă, la volanul maşinii de lux a Mitropoliei Moldovei, o Toyota Land Cruiser, cu numere guvernamentale. ÎPS mai are un apartament de lux de 175 m.p., estimat de experţi imobiliari la peste 3 mln. de lei, şi figurează în calitate de fondator la încă un SRL, specializat în reparaţia automobilelor.

Mitropolitul de milioane (II): Casa de lux şi femeia din spatele ÎPS Vladimir

Tot în anul 2014, Ziarul de Gardă a dezvălui faptul că ÎPS Vladimir locuia într-o casă de milioane la câţiva kilometri de Chişinău. Imobilul de lux era înregistrat pe numele unei femei, cu care ÎPS a fost inclusiv într-o vacanţă în Turcia, la mare, în anul 2012. În 2013, femeia, care era proprietara a încă două apartamente, şi-a deschis o agenţie de pază, care oferă servicii de protecţie tuturor persoanelor interesate.