Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   S-a rugat mitropolitul Vladimir pentru…

S-a rugat mitropolitul Vladimir pentru sănătatea lui Putin? Mitropolia: „Înaltpreasfințitul mitropolit nu subscrie sub acest îndemn”

Foto: mitropolia.md

Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, a întreprins o vizită în Federația Rusă. Potrivit unui comunicat emis de Mitropolie, în perioada 7-8 octombrie, de ziua adormirii Sfântului Cuvios Serghie de Radonej, mitropolitul Vladimir a înălțat rugăciuni în Lavra „Sfânta Treime” a Cuviosului Serghie de Radonej, una dintre cele mai renumite mănăstiri din Rusia, situată în orașul Serghiev Posad.

Contactat de Ziarul de Gardă, reprezentantul Bisericii Ortodoxe din Moldova, protoiereul Vadim Cheibaş a menționat că această vizită în Rusia a mitropolitului Vladimir este una „ordinară”, pe care „o face tradițional în perioada lunii octombrie, atunci când se serbează Sântul Cuvios Serghie de Radonej”. Ulterior, mitropolitul va participa și la o ședință a sfântului Sinod, potrivit secretarului mitropolitan.

Întrebat dacă în cadrul vizitei mitropolitul s-a rugat pentru sănătatea președintelui Vladimir Putin, în contextul războiului pe care l-a declanșat în Ucraina, așa cum scrie presa de la Chișinău, Vadim Cheibaș a afirmat că îndemnul lansat de patriarhul Moscovei pentru ca credincioșii să se roage pentru Vladimir Putin „este valabil doar pentru spațiul Federației Ruse”.

„Acest îndemn, lansat de către patriarhul Chiril, a fost valabil doar pentru spațiul Federației Ruse. Înaltpreasfințitul mitropolit, fiind Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, nu este obligat să pomenească această persoană în spațiul R. Moldova. Este un îndemn valabil doar pentru acea țară și Înaltpreasfințitul mitropolit nu subscrie sub acest îndemn”, a afirmat Vadim Cheibaș.

Potrivit unui mesaj al patriarhului Chiril, publicat de Biserica Ortodoxă Rusă, „puterile externe, care doresc conflicte, s-au îndreptat împotriva Sfintei Rusii, dorind să dezbine și să distrugă poporul său unit”.

„(…) Astăzi rugăciunea noastră specială este pentru patria noastră, pentru poporul nostru, pentru șeful statului Vladimir Vladimirovici Putin, care ieri a împlinit 70 de ani. Datorită implicării sale personale, au avut loc schimbări foarte încurajatoare în relațiile dintre biserică și stat, marcate de crearea unui model unic de cooperare, de construirea unui dialog de încredere și reciproc avantajos.

Cu binecuvântarea mea, astăzi, în ziua de sărbătoare a pomenirii Sfântului Serghie, care cândva l-a binecuvântat pe sfântul prinț Dmitri Donskoi și armata sa să lupte împotriva dușmanului, care dorea să dezbine pământul Rusiei și să încurajeze luptele între popoarele sale, toate bisericile din țara noastră se roagă pentru șeful statului rus, pentru ca Domnul să-i dea sănătate și longevitate, confirmându-l în înțelepciune și tărie duhovnicească”, se arată în mesajul patriarhului, care a lipsit de la ceremonii din cauza unor probleme de sănătate.

Potrivit comunicatului publicat duminică, 9 octombrie, de Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove,în timpul slujbei oficiate la Konkovo, ÎPS Vladimir a înălțat rugăciuni „pentru pacea în lume și pentru încetarea conflictului sângeros din Ucraina”:

Doamne Dumnezeul părinţilor noştri, Cel bogat în milă şi în bunătate, Ziditorule a toată făptura cea văzută şi nevăzută, Domnul Păcii şi al Vieţii, Oceanul cel nemărginit al Iubirii!

Tu L-ai trimis pe pământ pe Fiul Tău Cel Iubit, Unul-Născut Domnul nostru Iisus Hristos, care Şi-a dat viaţa pentru lume, vrând ca tot omul să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină. El ne-a învăţat să ne iubim unul pe altul şi să nu răsplătim rău pentru rău.

Ascultă, deci, strigătul robilor Tăi, care cer îndurare şi pace, pentru Biserica Ta, pentru Ucraina şi pentru toată lumea Ta. Iartă-ne nouă toată greșeala cea de voie şi fără de voie, opreşte războiul şi potoleşte toată răutatea şi dezbinarea dintre oameni. Cu Harul Sfântului Tău Duh îmblânzeşte inimile celor înrăiţi şi opreşte toată lucrarea cea rea a vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi. Pacea Ta, dă-ne-o, Doamne, şi umple de dragoste şi bună înţelegere casele noastre, luminează şi înţelepţeşte pe conducători, fii ocrotitor şi ajutător celor în nevoi, iar pe cei ce s-au săvârşit pe câmpurile de luptă, odihneşte-i acolo unde strălucreşte lumina feţei Tale.

Că Tu eşti Împăratul Păcii şi Mântuitorul sufletelor noastre şi Ţie slavă şi mulţumire îţi înălţăm, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.

De mai bine de jumătate de an, această rugăciune, cu binecuvântarea Întâistătătorului BOM se citește în toate mănăstirile și parohiile din cuprinsul Mitropoliei Moldovei, menționează instituția.

Sâmbătă, 8 octombrie, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove a condus slujirea Liturghiei festive în catedrala „Adormirea Maicii Domnului”.

Potrivit sursei citate, alături de mitropolitul Moldovei au liturghisit arhierei și clerici din majoritatea eparhiilor Bisericii Ortodoxe Ruse, delegațiile Bisericilor Ortodoxe Locale, numeroși oaspeți și pelerini.

Duminică, mitropolitul Vladimir a liturghisit în biserica cu hramul „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova. Potrivit unui comunicat emis de Mitropolie, parohia din Konkovo este unica comunitate ortodoxă din regiunea Moscova, unde slujbele bisericeşti se oficiază bilingv, în slavonă şi română.

Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, care a aniversat la data de 18 august 70 de ani, a fost distins de către patriarhul Kiril al Rusiei, care încurajează soldații ruși să meargă în Ucraina pentru a se implica în agresiunea rusă, cu ordinul Sfântului Serafim de Sarov (gradul I).

MITROPOLIT de MILIOANE: ÎPS Vladimir: fondator de firme, arendaş la „Moldsilva”, cu casă de vacanţă în pădure şi apartament de lux

Ziarul de Gardă a scris în 2014 despre ÎPS Vladimir, mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, sau Nicolae Cantarean, pe numele său de mirean care deținea, în arendă, prin intermediul unei firme în care figurează în calitate de fondator, alături de un alt slujitor al Domnului, un hectar de pădure în apropierea s. Ruseştii Noi, r. Ialoveni, pe care avea construită o casă de vacanţă, îngrădită şi ferită de ochii muritorilor de rând.

ZdG l-a surprins pe ÎPS în zonă, la volanul maşinii de lux a Mitropoliei Moldovei, o Toyota Land Cruiser, cu numere guvernamentale. ÎPS mai are un apartament de lux de 175 m.p., estimat de experţi imobiliari la peste 3 mln. de lei, şi figurează în calitate de fondator la încă un SRL, specializat în reparaţia automobilelor.

Mitropolitul de milioane (II): Casa de lux şi femeia din spatele ÎPS Vladimir

Tot în anul 2014, Ziarul de Gardă a dezvălui faptul că ÎPS Vladimir locuia într-o casă de milioane la câţiva kilometri de Chişinău. Imobilul de lux era înregistrat pe numele unei femei, cu care ÎPS a fost inclusiv într-o vacanţă în Turcia, la mare, în anul 2012. În 2013, femeia, care era proprietara a încă două apartamente, şi-a deschis o agenţie de pază, care oferă servicii de protecţie tuturor persoanelor interesate.