Principală  —  IMPORTANTE   —   Mitropolia Basarabiei anunță că urmărește…

Mitropolia Basarabiei anunță că urmărește cu îngrijorare situația de la granițele Ucrainei „și se roagă pentru pace”

Imagine simbol

Reprezentanții Mitropoliei Basarabiei anunță că Mitropolia Basarabiei urmărește cu îngrijorare situația de la granițele Ucrainei, unde pacea este fragilă, „și se roagă pentru pace”.

„Tensiunea din imediata apropiere a Republicii Moldova amenință nu doar Ucraina, ci și întreaga Europă, ce doar de curând a rupt cortina de fier trasată după cel de-al II-lea Război Mondial.

Puterea armelor din ziua de astăzi ne cutremură și înspăimântă; încât pot face mult rău oamenilor, pe când Bunul Dumnezeu îi îndeamnă pe toți, dintotdeauna: „Ferește-te de rău și fă bine, caută pacea și o urmează pe ea” (Ps. 33, 13). Așadar, pacea constituie singura opțiune pentru oameni, dacă voiesc să trăiască în armonie cu Dumnezeu.

Pentru a evita însă războiul este necesar să eliminăm și și cauzele lui, ce pornesc din nedreptate, violență, desconsiderare, lipsire de libertate și demnitate, asuprire și dorința de a deveni mai puternici decât ceilalți semeni. Toate aceste vicii au adus dintotdeauna războaie între popoare și chiar între frați de-un sânge.

Ca și creștini ortodocși, căutând pacea, suntem datori să ne rugăm Domnului ca să o reverse asupra popoarelor și de aceea îndemn pe toți preoții Mitropoliei Basarabiei să înalțe RUGĂCIUNE PENTRU PACE la Sfintele Liturghii de Duminică și Sărbători, incluzând ectenia „La vreme de orice nevoie și primejdie omenească”, iar în alte momente prielnice binecuvântăm a fi rostite fragmentele din „Rugăciunea împotriva războiului”, alcătuită de Fericitul Filotei din Faros”, se menționează într-un comunicat emis de Mitropolia Basarabiei.

La 25 ianuarie, grupul Operațional al Trupelor Ruse (GOTR) din Transnistria a efectuat exerciții de pregătire pentru luptă. Detalii aici

Evenimentul a fost de natură planificată, în el fiind implicate aproximativ 100 de unități de echipament militar, se mai menționează în comunicat.

Anunţul despre exerciţiile GOTR, grupare creată pe rămăşiţele fostei Armate a 14-a sovietice în Transnistria, vine după ce, luni, fostul deputat al Platformei DA Chiril Moţpan a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că, între 24 şi 30 ianuarie, trupele ruse din Transnistria planifică exerciţii militare de amploare în zona oraşului Bender (Tighina).

Anterior, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că Washingtonul ia în considerare posibilitatea unui atac rusesc asupra Ucrainei din Transnistria.

În ultimele luni, la Kiev și în Occident au fost făcute declarații despre amenințarea cu o invazie rusă a Ucrainei. Oleksandr Pavlyuk, comandantul Operațiunii Forțelor Comunale ale Ucrainei din Donbas, a spus că acest lucru s-ar putea întâmpla pe 20 februarie, când se încheie Jocurile Olimpice de la Beijing și exercițiile ruso-belaruse „Allied Resolve-2022”.

Moscova neagă orice plan agresiv. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat că, sub masca unei presupuse invazii ruse iminente, Kievul, împreună cu Occidentul, își pregătesc propriile provocări militare.

În regiunea transnistreană staționează aproximativ 1 500 militari ruși în cadrul GOTR, o parte importantă dintre ei sunt locuitori ai regiunii transnistrene care au și cetățenia rusă.