Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ministerul Culturii consideră oportună transformarea…

Ministerul Culturii consideră oportună transformarea porțiunii de caldarâm din strada 31 august 1989 în spațiu pietonal

Sursa: Agenţia Naţională Arheologică/Facebook

Ministerul Culturii recomandă conservarea și restaurarea porțiunilor păstrate ale caldarâmului străzii 31 August 1989 din capitală, reconstituirea porțiunilor pierdute de pavaj cu pietre de același fel din alte sectoare ale străzii sau ale Nucleului istoric al orașului. De asemenea, experții convocați de Ministerul Culturii consideră că cea mai  oportună posibilitate de punere în valoare corespunzătoare a caldarâmului istoric din piatră de granit de pe strada 31 August 1989 este prin transformarea segmentului dintre strada Alexandr Pușkin și strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni în spațiu pietonal.

Recomandările au fost făcute în urma ședinței de lucru pe marginea Raportului Agenției Naționale de Arheologie, referitor la caldarâmului istoric din piatră de granit de pe strada 31 August 1989.

„Totodată, Ministerul Culturii cataloghează abuzive practicile Primăriei mun. Chișinău de a demara lucrări de reparație în zona istorică a capitalei, făcând abstracție de avizul Consiliului Național al Monumentelor Istorice (CNMI) și al Agenției Naționale de Arheologie”, se menționează în comunicatul publicat de Minister.

În replică, reprezentanții Primăriei au afirmat că Ministerul „nu vine cu o contribuție, dar mai degrabă a fost și este pentru stoparea tuturor lucrărilor și vine doar cu blocaje în multe proiecte inițiate”.

La etapa actuală, Ministerul Culturii recomandă delimitarea și securizarea zonei în care s-a găsit pavajul, întrucât reconstrucția în această zonă se va relua doar după realizarea proiectului de restaurare, avizat corespunzător.

În context, Ministerul Culturii „își asumă lansarea unor discuții publice și conturarea unei viziuni vis-a-vis de crearea zonelor pietonale turistice în centrul istoric al orașului”.

Recomandările generate ar putea fi incluse în proiectul de elaborare a Planului Urbanistic Zonal al Centrului (PUZ Centru).