Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ministerul Apărării: „Au fost identificate…

Ministerul Apărării: „Au fost identificate trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al R. Moldova, în contextul atacurilor asupra Ucrainei”

Imagine-simbol

În contextul atacurilor aeriene rusești din această dimineață asupra mai multor orașe din Ucraina, Ministerul Apărării informează că luni, 10 octombrie, între orele 8:33-9:02, structurile specializate ale instituției de apărare au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al R. Moldova.

Potrivit Ministerului Apărării, țintele respective au parcurs următoarele direcții:

1. Localitățile Ciornaia -Moghilev Podolsk (Ucraina) – Rîbnița – Soroca – Moghilev Podolsk.

2. Ciornaia – Voronovka (Ucraina) – Rîbnița – Rudi (Soroca)

3. Ciornaia (Ucraina) – s. Popencu (Republica Moldova) – Cineșcăuți (Florești) – în direcția Ucrainei

Aceste ținte au fost confirmate, inclusiv de structuri responsabile din Ministerul Apărării Naționale al României și al Ucrainei, subliniază autoritățile de la Chișinău. Totodată, țintele au fost observate de sistemele de monitorizare ale Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „MOLDATSA”.

„Țintele prezentau pericol pentru infrastructura R. Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul aerian al țării”, precizează Ministerul.

Ministerul Apărării mai menționează că, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm atacurile armatei ruse asupra orașelor din Ucraina, soldate cu victime.

Șeful diplomației R. Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a solicita explicații părții ruse în legătură cu lansarea a 3 rachete de croazieră de pe navele militare ruse amplasate în Marea Neagră și care au tranzitat teritoriul țării noastre în regiunea satului Cobasna și a municipiului Soroca.

„Încălcarea spațiului nostru aerian național este complet inacceptabilă. Bombardarea țării vecine trebuie oprită imediat”, se arată în mesajul publicat de MAEIE.

R. Moldova consideră acest incident drept unul extrem de grav și regretabil care provoacă, fără îndoială, tensiuni suplimentare. 

Totodată, în legătură cu atacurile rusești din această dimineață, 10 octombrie, asupra regiunilor ucrainene, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) anunță că personalul Ambasadei R. Moldova la Kiev se află în siguranță, iar misiunea diplomatică rămâne în legătură cu autoritățile din Ucraina.

În noaptea de duminică spre luni, 9 octombrie – 10 octombrie, forțele ruse au reluat atacurile masive asupra mai multor regiuni din Ucraina. Astfel, autoritățile ucrainene au raportat explozii puternice în Zaporojie, Slaviansk, Dnipro, Lvov, Kiev, Ternopil și Jîtomîr.

Pe fondul multiplelor explozii din Kiev și din alte orașe ucrainene, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat că „Rusia încearcă să anihileze Ucraina”.