Principală  —  IMPORTANTE   —   În legătură cu reluarea masivă…

În legătură cu reluarea masivă a atacurilor rusești asupra regiunilor ucrainene, MAEIE anunță că personalul Ambasadei R. Moldova la Kiev se află în siguranță: „Printre victime nu sunt cetățeni ai țării noastre”

Sursa foto: CNN

În legătură cu atacurile rusești din această dimineață, 10 octombrie, asupra regiunilor ucrainene, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) anunță că personalul Ambasadei R. Moldova la Kiev se află în siguranță, iar misiunea diplomatică rămâne în legătură cu autoritățile din Ucraina.

Potrivit ministerului, printre victimele atacurilor nu sunt cetățeni ai țării noastre.

„(…) R. Moldova condamnă ferm atacurile necruțătoare ale Rusiei împotriva civililor din toată Ucraina, soldate cu zeci de victime (…). Încălcarea flagrantă a dreptului internațional prin țintirea obiectivelor civile este inadmisibilă”, anunță responsabilii din cadrul ministerului.

În noaptea de duminică spre luni, 9 octombrie – 10 octombrie, forțele ruse au reluat atacurile masive asupra mai multor regiuni din Ucraina. Astfel, autoritățile ucrainene au raportat explozii puternice în Zaporojie, Slaviansk, Dnipro, Lvov, Kiev, Ternopil și Jîtomîr.

Pe fondul multiplelor explozii din Kiev și din alte orașe ucrainene, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat că „Rusia încearcă să anihileze Ucraina”.

„Aceasta este a 229-a zi de război, în care rușii încearcă să ne anihileze și să ne șteargă de pe fața pământului. Ei încearcă să ne măcelărească oamenii care dorm în casele lor din Zaporojie. Ei încearcă să ucidă oamenii din Dnipro și Kiev care se îndreaptă la muncă. Sirenele de raid aerian răsună în toată țara. Din păcate, există morți și răniți. Vă rog: nu vă părăsiți adăposturile. Rămâneți în siguranță și aveți grijă de familiile voastre. Să fim puternici”, a declarat Zelensky.

Consilierul ministrului afacerilor interne al Ucrainei, Rostislav Smirnov, a anunțat că opt persoane au fost ucise și 24 rănite în urma atacurilor rusești asupra orașului Kiev.

Bombardarea masivă a regiunilor ucrainene are loc la o zi după ce o explozie a avut loc pe podul Crimeii, unde un camion a explodat, după care șapte rezervoare de combustibil din tren, în urma părții de cale ferată a trecerii, au luat foc. Ca urmare, două mașini s-au prăbușit parțial, însă suporturile arcului de deasupra părții navigabile a podului nu au fost avariate.

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat serviciile speciale ucrainene că au bombardat podul. El a declarat că acesta este „un act terorist care a avut drept scop distrugerea infrastructurii civile critice a Rusiei”.