Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ministerul Agriculturii solicită alocarea a…

Ministerul Agriculturii solicită alocarea a 246 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului în demisie pentru compensarea prejudiciilor înregistrate în urma calamităților naturale din ultimele două luni

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) solicită Guvernului în demisie alocarea a 246 milioane de lei din fondul de rezervă pentru compensarea prejudiciilor înregistrate de agricultori în urma precipitațiilor abundente din ultimele două luni. Anunțul a fost făcut joi, 1 iulie, de către ministrul Agriculturii, Ion Perju, în cadrul unui briefing de presă.

Ministrul Agriculturii a menționat că pe parcursul lunilor mai-iunie curent au fost înregistrate 40 de situații excepționale cu caracter natural, care au dus la pagube pe segmentul agricol.

„La moment avem semănate peste 318 mii hectare de grâu, orz – 64 mii de hectare, porumb pentru boabe – 494 mii hectare, floarea soarelui – 360 mii de hectare și cartofi – 20 mii de hectare. La moment, starea culturilor este una bună, foarte bună. Anul este bun pentru culturile de toamnă, însă ploile nu încetinesc. Starea lucrurilor nu este peste tot atât de bună. Astfel, în conformitate cu rapoartele recepționate, în perioada mai-iunie au fost înregistrate 40 de situații excepționale cu caracter natural. Intemperiile s-au produs pe teritoriul a 77 de localități din 23 de raioane. Cele mai afectate fiind – Ungheni, Florești, Soroca, Ștefan Vodă, Criuleni. (…) Până la 28 iunie curent, au fost afectate peste 1 640 hectare de porumb, 1 850 hectare de floarea soarelui, peste 1 100 hectare de grâu. (…) Paguba materială este mai mare de 162 milioane de lei. Suplimentar la această sumă, în această perioadă se fac verificări în teren, la Ștefan Vodă. Pagubele estimate sunt de 65 de milioane. Peste 220 de milioane este valoarea estimativă a pagubelor la culturile agricole. Am promis că vom instala 18 sisteme antigrindină și am solicitat de la Ministerul Finanțelor peste 7 milioane de lei pentru a angaja 120 de persoane care să asigure sistemul antigrindină și lansarea rachetelor. Ministerul solicită Guvernului să aloce 246 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru a acoperi pagubele produse de calamitățile naturale”, a declarat Ion Perju.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI anunță că în câteva gospodării din raioanele Ocnița, Soroca, Ungheni, Dondușeni, Criuleni, Leova, Sângerei și UTA Găgăuzia, mai multe hectare de culturi agricole au fost afectate de ploi pe parcursul zilei de 16 iunie.

În urma ploilor înregistrate pe teritoriul R. Moldova, în perioada 14-15 iunie, în mai multe raioane din țară au fost înregistrate prejudicii. Potrivit informațiilor prezentate de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), cel mai afectat a fost raionul Ungheni, unde 65 de hectare de culturi agricole au fost distruse.