Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministerul Agriculturii solicită Guvernului în…

Ministerul Agriculturii solicită Guvernului în demisie 47 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru compensarea prejudiciilor înregistrate în urma precipitațiilor din ultimele zile

Colaj ZDG

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului solicită Guvernului în demisie alocarea surselor financiare în mărime estimativă de 47 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru compensarea parțială a prejudiciilor înregistrate, în principal, de agricultori în urma precipitațiilor abundente din ultimele săptămâni.

Despre asta a anunțat ministrul Agriculturii, Ion Perju, luni, 10 iunie, care a menționat că doar în luna mai curent au fost înregistrate peste 20 de situații excepționale cu caracter natural, care au dus la pagube semnificative. Potrivit lui Perju, în această perioadă peste 3 mii de hectare de cultură agricolă au fost grav afectate de ploile cu grindină.

Efectele nefaste ale calamităților continuă, vedeți ce se întâmplă afară. Am început un an agricol destul de bun în comparație cu ceea ce am avut în 2020, însă schimbările climatice ne afectează din an în an.

În conformitate cu rapoartele privind situațiile excepționale prezentate de către subdiviziunile IGSU teritoriale, pe teritoriul R. Moldova, în perioada anului 2021, începând cu luna mai, au fost înregistrate peste 20 de situații excepționale cu caracter natural precum vijelii, ploi torențiale cu grindină, vânt puternic, furtuni de praf care au dus la pagube destul de mari. Acestea s-au produs pe teritoriul a 29 de localități din 14 raioane, cele mai afectate fiind Edineț, Drochia, Criuleni, Florești, Ialoveni, Orhei, Râșcani, Soroca, Sângerei, Telenești, Șoldănești și Ungheni. În consecință au fost afectate importante segmente de infrastructură, mă refer la infrastructura economică și socială, spălări de drumuri și asfalt, chiar și distrugeri de poduri, dar și porțiuni importante de semănături agricole, o suprafață de circa 3 mii de hectare. Aici este vorba despre porumb, floarea soarelui, grâu, orz, sfeclă de zahăr, livezi, legume și pomușoare. Astfel, paguba materială înregistrată până la moment, în practic o lună și jumătate, constituie circa 35 de milioane de lei, dintre care 30 de milioane de lei sunt pagube pentru culturile agricole”, afirmă Perju.

Ministrul în demisie mai menționează că în ultimele 12 zile, din cauza condițiilor meteo complicate, au fost lansate 3 056 bucăți de rachetă, de două ori mai multe decât perioada similară a anului trecut.

Potrivit datelor Serviciul Special pentru influențe active asupra proceselor hidrometeorologice, timp de 12 zile, în total au fost tratate cu agent activ 396 de obiecte.

 Și au fost lansate 3056 bucăți de rachetă, sau de două ori mai multe decât perioada similară a anului trecut. Ceea ce înseamnă că vor fi necesare noi procurări de rachetă. La sfârșitul anului trecut am solicitat să fie acordate suplimentar 7 milioane de lei din buget pentru a instala 18 puncte rachetare”, a mai spus Ion Perju.

În context, ministrul în demisie al Agriculturii a făcut o adresare către Guvern prin care a solicitat alocarea a circa 47 de milioane de lei pentru a fi acoperite o parte dintre prejudiciile cauzate.

Astăzi, pentru a acoperi aceste suprafețe agricole, avem nevoie de încă 17 milioane de lei, iar pentru procurarea încă a unui lot de rachete pentru a fi siguri până la sfârșitul perioadei agricole, astfel de influențe active cu grindină le-am putea avea până la sfârșitul lunii septembrie. Avem nevoie de încă un lot de rachete care costă în jur de 12 milioane de lei. Vom solicita ca banii să fie oferiți din rezervele de stat. La moment pentru asigurarea funcționării sunt necesare 7 milioane de lei plus 12 milioane. Ministerul solicită Guvernului R. Moldova alocarea surselor financiare în mărime estimativă de 47 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale agricultorilor agricoli”, a declarat Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.

Conform informațiilor furnizate de Inspectoratul General pentru Situații Urgență, în urma ploilor torențiale înregistrate pe 8 iunie, mai multe localități din raioanele Ungheni și Soroca au fost afectate. În satul Pârlița, raionul Ungheni ,precipitațiile au afectat 92 ha de floarea soarelui și 299 ha de porumb, iar în localitatea Todirești a aceluiași raion ploaia a distrus 21 ha de livezi.

Condițiile meteo nefavorabile au creat prejudicii și în satul Dubna, raionul Soroca, unde ploaia și grindina au afectat 97 ha de livezi. La fața locului, în toate localitățile prejudiciate lucrează Comisiile pentru situații excepționale care urmează să evalueze pagubele materiale.