Principală  —  IMPORTANTE   —   Mesajul postat de Ceban după…

Mesajul postat de Ceban după ce Chironda a anunțat că va solicita restabilirea în funcția de viceprimar

Primarul capitalei Ion Ceban a venit cu o reacție postat vineri, 8 aprilie, după ce Victor Chironda a anunțat că va solicita Primăriei să fie restabilit în funcția de viceprimar al municipiului Chișinău.

Am văzut că cineva tare se cere în echipa mea. Votul de încredere l-am dat, votul de încredere l-am retras. Lucrez cu echipa pe care o aleg, deoarece am mandatul locuitorilor Chișinăului, iar eu le-am promis rezultate și pentru asta muncim. Cât ține de partea legală se vor expune juriștii pe partea logistică birouri libere nu avem”, a scris Ceban pe Facebook.

În replică, Chironda i-a recomandat lui Ceban să citească legea 436 cu privire la APL și legea statutul municipiului Chișinău.

Îmi pare rău că domnul primar, la mijloc de mandat, nu a reușit să citească legea 436 privind APL și legea privind statutul mun. Chișinău. Altfel nu îmi explic afirmațiile domniei sale. Să le luăm pe rând. 1. „Echipa mea” nu înseamnă „primăria mea”. Primăria e a cetățenilor, iar funcțiile de conducere a primăriei sunt salarizate din banii tuturor chișinăuienilor. Îl rog pe domnul primar să nu uite că e un ales local, în slujba oamenilor. Nu e moșier pe moșia familiei sale. 2. Votul de încredere nu îl oferă primarul, ci Consiliul Municipal, la propunerea primarului. Reamintesc că eu am fost unicul viceprimar ales cu marea majoritate a consilierilor, atât de dreapta cât și de stânga. Și atunci dl. Primar nu s-a sinchisit să profite de imaginea mea pentru a face niște transfer de imagine. 3. Dacă domnia sa vroia să „îmi retragă votul de încredere” oferit, așa și trebuia să scrie în nota informativă a proiectului de decizie. Nu să impună funcționarii din primărie să falsifice acte și să povestească minciuni în fața consiliului despre ”neîndeplinirea atribuțiilor”. 4. Nu e o problemă lipsa biroului. Eu nu planific să stau în birou”, scrie Chironda pe Facebook.

Curtea de Apel (CA) Chișinău a admis joi, 7 aprilie, recursul depus de Victor Chironda și a suspendat decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC) prin care Chironda a fost eliberat din funcția de viceprimar al municipiului Chișinău.

Decizia a fost pronunțată de către Colegiul Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ al Curţii de Apel Chişinău în componența magistraților – Ghenadie Mîra, Grigore Dașchevici și Angela Bostan.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Chironda menționează că decizia CA Chișinău demonstrează că demiterea lui din funcția de viceprimar a fost o răfuială politică și susține că va depune o cerere la Primărie prin care va solicita restabilirea în funcție.

Victor Chironda a fost demis la 2 iulie 2021 din funcția de viceprimar al Capitalei, în urma unui vot de neîncredere al consilierilor municipali. Subiectul a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC). După mai multe dezbateri pe acest subiect, majoritatea consilierilor au votat pentru demisia lui Chironda. Detalii aici