Principală  —  IMPORTANTE   —   Mesajul postat de Anatol Ciubotaru…

Mesajul postat de Anatol Ciubotaru după ce MSMPS l-a concediat în legătură cu expirarea contractului de muncă. Motivul pentru care a solicitat prelungirea contractului pentru încă 6 luni

Anatol Ciubotaru susține că, după decizia Curții Supreme de Justiție în legatură cu repunerea sa în funcția de director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, luni, 19 octombrie, a fost invitat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) unde, potrivit lui, i-a fost înmânat un ordin prin care a fost repus în funcție, însă totodată a fost informat că a fost concediat în legătură cu expirarea contractului individual de muncă.

Într-un mesaj postat marți seara pe pagina sa de Facebook, doctorul Anatol Ciubotaru menționează că după ce a fost informat despre concedierea sa în legătură cu expirarea contractului individual de muncă, a depus la Ministerul Sănătății o cerere prin care a solicitat prelungirea contractului, potrivit lui, „pentru ca autoritățile să nu trebuiască să-l plătească pentru cât a lipsit, ci pentru munca pe care o poate presta efectiv o perioadă echivalentă de timp”.

Medicul mai spune că la cererea de prelungire a contractului cu încă 7 luni, a anexat și un plan de gestionare a situației legate de COVID-19 pe durata contractului.

Vineri, 16 octombrie, orele 19.30, a fost publicată decizia Curții Supreme, prin care am fost restabilit în funcția de director SCR.

Luni, 19 octombrie, orele 8.00, am fost invitat la minister, unde secretarul de stat Holostenco mi-a explicat că ei recunosc decizia instanței supreme (de parcă aveau și alte opțiuni) și mi-a înmânat un ordin al ministrei emis sâmbătă, 17 octombrie. Prin acest ordin m-au repus în toate drepturile, au dispus achitarea retroactivă a salariului de către SCR pentru perioada absenței de la serviciu și… m-au concediat la loc, în legătură cu expirarea, la 18 octombrie, a contractului meu.

Nu știu dacă instanța supremă a tot amânat intenționat timp de 4 luni adoptarea soluției evidente și legale de restabilire a mea până când contractul a expirat, iar restabilirea să nu mai conteze, sau dacă a fost o simplă coincidență de date. În orice caz, am depus la minister o cerere prin care am solicitat prelungirea contractului, pentru ca să nu trebuiască să mă plătească pentru cât am lipsit, ci pentru munca pe care o pot presta efectiv o perioadă echivalentă de timp. Căci pentru mine valorificarea dreptului la munca înseamnă, în primul rând, posibilitatea de a munci. În felul acesta spitalul, impus de ministră să mă plătească, nu va fi nevoit să suporte cheltuieli duble pentru funcția de director timp de aproape 7 luni. La cerere am anexat și un plan de gestionare a situației legate de COVID pentru perioada în care contractul meu ar putea fi prelungit.

Până ministerul reflectează asupra cererii mele, vreau să împărtășesc una din îngrijorările colegilor mei din SCR, care m-a întristat: apariția mai multor focare de COVID în spital. Cauza posibilă, potrivit acestor colegi, e în pozele de mai jos, în care se vede cum se izolează pe 9 etaje din SCR zona COVID de secțiile pentru tratamentul altor pacienți. Probabil se mizează că virusul este bine educat, citește anunțul și refuză să se deplaseze prin tavanul perforat al spitalului și perdeaua de delimitare, incapabilă tehnic să asigure un pasaj igienic din zona contaminată spre cea curată”, a scris doctorul pe Facebook.

Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) au emis miercuri, 21 octombrie o notă prin care informează că MSMPS, întru executarea deciziei Curții Supreme de Justiție (CSJ) din 16 octombrie 2020, l-a repus pe Anatol Ciubotaru, în toate drepturile și obligațiunile prevăzute de contractul individual de muncă, încheiat între doctor și Ministerul Sănătății.

Totodată, reprezentanții Ministerului Sănătății au menționat că la 19 octombrie contractul individual de muncă a lui Anatol Ciubotaru a expirat, iar doctorul a adresat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale o scrisoare prin care solicită prelungirea contractului de muncă pentru încă 6 luni, însă cererea nu a fost aprobată.

Responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății susțin că aprobarea cererii doctorului de prelungire a contractului de muncă „este contrar legii, deoarece potrivit prevederilor art. 82 lit. i) din Codul Muncii, contractul individual de muncă încetează în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor în caz de atingere a vârstei de 65 de ani, de către conducătorul unităţii de stat, inclusiv municipale, sau al unităţii cu capital majoritar de stat”.

Anatol Ciubotaru a fost eliberat din funcția de director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” pe 24 martie 2020 în urma unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova.

Ministerul Sănătății anunță că, după decizia CSJ, l-a restabilit în funcție pe directorul SCR, Anatol Ciubotaru, însă contractul de muncă a doctorului a expirat și nu va mai fi prelungit