Principală  —  IMPORTANTE   —   MEC, despre presupusele cazuri de…

MEC, despre presupusele cazuri de vânzare a testelor de examen: „Orice tentativă de fraudă va fi tratată în conformitate cu legea”

Imagine-simbol

Ministerul Educației și Cercetării al R. Moldova și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) anunță luni, 5 iunie, că s-au autosesizat pe marginea informațiilor apărute în spațiul online cu privire la presupusele servicii de vânzare a testelor de la examenele naționale de absolvire și condamnă „orice practici care încalcă principiile de integritate în procesul de evaluare a elevilor”.

Testele pentru bacalaureat sunt păstrate în condiții de maximă securitate, ceea ce împiedică accesul persoanelor neautorizate la testele aplicate în cadrul examenelor naționale de absolvire sau scurgerile de informații în privința subiectelor de examen, precizează reprezentanții MEC.

„În context, reiterăm îndemnul Ministerului Educației și Cercetării și Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare către elevii claselor absolvente, părinți și cadre didactice să dea dovadă de corectitudine și onestitate în cadrul sesiunii de examene 2023 și să nu cadă pradă escrocheriilor.

Educația este o prioritate națională și Ministerul Educației și Cercetării depune eforturi susținute pentru a asigura un mediu educațional corect, transparent și echitabil pentru toți elevii (…).

Menționăm că ministerul a transmis în adresa Inspectoratului General al Poliției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne un demers prin care a fost solicitată examinarea cazului suspect de escrocherie apărut pe rețelele de socializare și reflectat în presă”, anunță ministerul.

Zilele acestea, pe mai multe rețele de socializare au apărut servicii de vânzare a testelor de la examenele naționale de absolvire. Autoritățile atenționează că orice tentativă de fraudă va fi tratată în conformitate cu legea.

Sursa: Captură foto Telegram

Circa 30 000 de elevi vor susține, în perioada 5-15 iunie, examenele naționale de absolvire a gimnaziului. Pe 5 iunie a avut loc examenul la limba și literatura română pentru alolingvi, la care urmau să participe 5 406 elevi, aceasta fiind prima probă din cadrul sesiunii din anul curent, conform MEC.

Joi, pe 8 iunie 2023, va avea loc examenul la matematică, la care vor participa 29 553 de elevi din cadrul a 1 073 de instituții de învățământ.

Luni, pe 12 iunie 2023, elevii vor susține examenul la limba de instruire. La examenul la limba și literatura română vor participa 24 007 de elevi, iar examenul la limba și literatura rusă va fi organizat pentru 5 388 de elevi.

Sesiunea de examene pentru absolvenții de gimnaziu se va încheia cu examenul la Istoria românilor și universală, care va avea loc pe data de 15 iunie.