Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Circa 30 de mii de…

Circa 30 de mii de elevi vor susține, în perioada 5-15 iunie, examenele naționale de absolvire a gimnaziului, anunță Ministerul Educației

Circa 30 000 de elevi vor susține, în perioada 5-15 iunie, examenele naționale de absolvire a gimnaziului. Pe 5 iunie are loc examenul la limba și literatura română pentru alolingvi, la care participă 5 406 elevi, aceasta fiind prima probă din cadrul sesiunii din anul curent, anunță Ministerul Educației și Cercetării (MEC).

Joi, pe 8 iunie 2023, va avea loc examenul la matematică, la care vor participa 29 553 de elevi din cadrul a 1 073 de instituții de învățământ.

Luni, pe 12 iunie 2023, elevii vor susține examenul la limba de instruire. La examenul la limba și literatura română vor participa 24 007 de elevi, iar examenul la limba și literatura rusă va fi organizat pentru 5 388 de elevi.

Sesiunea de examene pentru absolvenții de gimnaziu se va încheia cu examenul la Istoria românilor și universală, care va avea loc pe data de 15 iunie, anunță MEC.

„În baza rezultatelor obținute la olimpiadele republicane desfășurate în acest an, absolvenții treptei gimnaziale obțin nota „10” din oficiu la disciplina de examen la care sunt premianți ai locurilor I, II sau III. Astfel, în cadrul disciplinei de examen Limba și literatura română (alolingvi), de nota „10” din oficiu vor beneficia 6 elevi; în cadrul disciplinei Matematică – 6 elevi; la disciplina Limba și literatura română (limba de instruire) – 6 elevi; la disciplina Limba și literatura rusă (limba de instruire) – 6 elevi; iar la disciplina de examen Istoria românilor și universală – 6 elevi”, anunță reprezentanții Ministerului Educației.

Testele de examen vor fi verificate în perioada 6-21 iunie de către Comisiile Raionale/Municipale de Evaluare. Rezultatele vor fi afișate la data de 22 iunie în fiecare instituție de învățământ, în care s-au desfășurat examenele. Elevii pot depune cerere de examinare a contestației la instituția de învățământ, la data de 22 iunie. Rezultatele finale vor fi afișate pe 26 iunie 2023.