Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Maia Sandu înainte de cea…

Maia Sandu înainte de cea de-a doua Adunare Generală a Judecătorilor: „Nu vă lăsați manipulați de grupuri de interese”

Premierul Maia Sandu a adresat un mesaj către toți judecătorii în contextul în care astăzi, 25 octombrie, urmează să aibă loc cea de-a doua Adunare Generală a Judecătorilor (AGJ), unde se va decide numirea noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Vreau să fac un apel către toți judecătorii onești, care se gândesc să meargă la această adunare din dorința sinceră de a schimba lucrurile spre bine: nu vă lăsați manipulați de grupuri de interese și nu cădeți în capcana lor. Din păcate, intenția reală a celor care stau în spatele acestui eveniment este blocarea reformelor inițiate de Guvern și protejarea judecătorilor care de-a lungul timpului au călcat în picioare legea și drepturile fundamentale ale omului”, a transmis Maia Sandu.

Ea a mai declarat că susține „fără nicio rezervă dreptul judecătorilor de a-și alege în mod liber reprezentanții săi în CSM”.

„Însă schimbarea CSM-ului poate avea loc doar respectând legea și standardele europene în domeniu, iar regulile promovate de Guvern de alegere a membrilor CSM instituie un proces echitabil și transparent care avantajează judecătorii onești și competenți”, a precizat şefa executivului.

Astăzi, 25 octombrie, 2019, judecătorii care în luna septembrie au organizat o Adunare Generală a Judecătorilor (AGJ) și au revocat actuala componență a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc pentru a vota o nouă componență a insituției.

Evenimentul se va derula deși nici AGJ din luna septembrie și nici actuala, din 25 octombrie, nu sunt recunoscute de către Guvern, respectiv Ministerul Justiției. 

Totodată, în „lupta” pentru funcția de membru al CSM s-au înregistrat și judecători care, în ultimele săptămâni au participat la luarea unor decizii prin care au favorizat organizarea celor două AGJ.

În lista celor 13 judecători care pretind la funcția de membru permanent al CSM se regăsesc judecărori care au examinat dosare de rezonanță, judecători vizați în cauze disciplinare și magistrați care figurează printre judecătorii vinovați de condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). Detalii aici

Justiție în blocaj. Desfășurarea evenimentelor:

Cinci membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, Nina Cernat, Anatolie Galben, Luiza Gafton și Petru Moraru, au fost revocați din funcție în urma unei hotărâri adoptate în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor de vineri, 27 septembrie.

Adunarea a fost organizată pe 27 septembrie, după ce, pe 13 septembrie, 87 de magistrați au cerut CSM-ului convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor, la care să fie puse în discuție două subiecte: resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești și ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul judecătorilor.

Pe 19 septembrie 2019 CSM decide amânarea examinării cererii și dispune o inspecție pentru „a verifica dacă judecătorilor care au semnat cererea le-au fost aduse la cunoștință motivele pentru care au semnat și dăcă au fost intimidați în acest sens”. Detalii AICI.

La doar o zi după ce CSM decide amânarea examinării cererii grupului de judecători, pe 20 septembrie 2019, magistratele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi de la CA Chișinău admit cererea de chemare în judecată depusă de semnatarii cererii și obligă CSM-ul să convoace Adunarea generală extraordinară a judecătorilor. Detalii AICI.

Pe 23 septembrie 2019, CA Chișinău inițiază procedura de executare a hotărârii din 20 septembrie 2019 și oferă CSM-ului timp până în dimineața zilei de 24 septembrie pentru a emite o hotărâre privind convocarea Adunării.

Pe 24 septembrie 2019, CSM respinge cererea celor 87 de judecători de a convoca Adunarea. Detalii AICI.

Astfel, tot în aceeași zi, pe 24 septembrie 2019, magistratele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi de la CA Chișinău pronunță o încheiere prin care stabilesc organizarea la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor, a Adunării generale extraordinare a judecătorilor și obligă secretariatul CSM să asigure desfășurarea ședinței. Detalii AICI.

Pe 25 septembrie 2019. CSM depune la CSJ apel împotriva hotărârii CA Chișinău din 20 septembrie prin care a fost obligat să convoace Adunarea.

Peste o zi, pe 26 septembrie 2019, completul de judecată format din judecătorii Oleg Sternioală, Sveatoslav Moldovan, Victor Burduh, Nicolae Craiu și Iurie Bejenaru de la CSJ resping apelul CSM, respectiv hotărârea din 20 septembrie, prin care CSM este obligat să organizeze Adunarea, devine irevocabilă. Detalii AICI.

După decizia CSJ, pe 27 septembrie 2019, CSM contestă la CSJ încheierea din 24 septembrie a CA Chișinău prin care magistratele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi au stabilit organizarea Adunării la la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor.

Pe 27 septembrie 2019, are loc Adunarea generală extraordinară a judecătorilor organizată la inițiativa a 87 de magistrați. La Adunare participă 200 de judecători, deși timp de câteva ore AGJ nu avea cvorum. Judecătorii susțin că s-au conformat hotărârii irevocabile a CA Chișinău.

În cadrul Adunării a fost adoptată unanim o rezoluție prin care membrii actualului CSM, desemnați din partea judecătorilor, au fost declarați „incompatibili” cu funcția deținută, pornind de la Declarația din 8 iunie 2019 a Parlamentului, cu privire la caracterul captiv al statului.

Tot în cadrul acestei Adunări, din 27 septembrie, contestată de CSM în instanțele de judecată, judecătorii-participanți au decis organizarea unei noi AGJ, în cadrul căreia să fie aleși noii membri ai CSM. Aceasta urma să fie organizată pe 25 octombrie.

Marți, 22 octombrie, Ziarul de Gardă a intrat în posesia unui mesaj expediat în adresa tuturor instanțelor din țară, semnat de către președintele Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, cu privire la desfășurarea pe 25 octombrie a ședinței excepționale a Adunării Generale a Judecătorilor, asta deși agenda și convocarea Adunării ține, de fapt, conform legii, de competența CSM.

În mesajul expediat, Alexandru Gheorghieș, care a fost ales în calitate de președinte al Adunării Judecătorilor din 27 septembrie, precizează că unul dintre subiectele de pe ordinea de zi se referă la alegerea noilor membri ai CSM, în contextul în care la 27 septembrie actualilor membri le-ar fi fost ridicate mandatele.

Potrivit lui Gheorghieș, decizia cu privire la organizarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor pe 25 octombrie a fost luată în cadrul Adunării din 27 septembrie, or mandatele CSM au fost ridicate. Respectiv, CSM nu poate decide asupra convocării Adunării. Detalii aici