Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ MSMPS susține că marți…

LIVE MSMPS susține că marți va începe campania de vaccinare anti-COVID-19 în R. Moldova

Foto: privesc.eu

Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) prezintă informații privind demararea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Aceștia susțin că marți, 2 martie, în R. Moldova va începe procesul de vaccinare.

LIVE TEXT

Ora 17:03 Reprezentanții MSMPS spun că în următoarele zile, R. Moldova va recepționa vaccinurile anti-COVID-19 de pe Platforma COVAX.

Ora 17:05 Ministra Sănătății, Tatiana Zatîc: „Vaccinarea va începe după cum a fost menționat anterior conform Planului Național de Imunizare. La prima etapă va fi efectuată imunizarea cadrelor medicale din secțiile de profil COVID și terapie intensivă. Este o etapă importantă care va oferi posibilitatea să-i protejeze pe cei care sunt în prima linie. Este un pas important spre micșorarea efectelor pandemiei și experiența internațională ne arată că, de fapt, după începerea vaccinării, cazurile de infectare în rândurile lucrătorilor medicali s-a micșorat. Respectiv, mizăm foarte mult pe această imunizare, deoarece va reduce numărul de infectați”.

Ora 17:08 Medicul epidemiolog Alexei Ceban, despre procesul de distribuție a vaccinurilor: „10 800 de doze de vaccin anti-COVID-19 vor fi distribuite către Centrele de Sănătate Publică, ulterior vor fi distribuite către centrele de vaccinare. Regiunea transnistreană va recepționa o proporție din acest vaccin. Este vorba de aproximativ 1800 de doze, la prima etapă”.

Ora 17: 14 Despre administrarea vaccinului AstraZeneca

„AstraZeneca este un vaccin de prevenire a bolii COVID-19. Se indică persoanelor cu vârsta mai mare de 18 ani. Se indică intramuscular în două doze în intervalul de 8 săptămâni. Aceasta este decizia OMS și a Comitetului Național de Experți în Emunizare din Moldova. Conform datelor, injecția a doua va fi efectuată de la 4 la 12 săptămâni. Acest vaccin a trecut toate stadiile de aprobare. Mai mult ca atât, este vaccinul care a fost indicat pentru prima dată în Marea Britanie, Brazilia. Este demonstrat că în special la a doua injecție pot apărea simptome precum o durere locală în locul în care a fost efectuată injecția, febră până la 38, care repede poate ceda la administrarea Paracetamolului, dureri musculare și articulare. De obicei v-ați ciocnit cu aceste stări, atunci când v-ați vaccinat și la gripa sezonieră. În caz că apar aceste simptome este important să ne adresăm medicilor de familie.”.

Marți, 2 martie, începe prima etapă de vaccinare anti-COVID-19 în R. Moldova. La această primă etapă va fi efectuată imunizarea cadrelor medicale din secțiile de reanimare și terapie intensivă, precum și a personalului din cadrul secțiilor spitalicești cu profil COVID-19. Campania de vaccinare începe după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

Cele peste 21 de mii de doze de vaccin au fost distribuite Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, precizează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Conform Planului Național de Imunizare, vaccinul va fi distribuit către instituțiile medico-sanitare publice (prin intermediul Centrelor de Sănătate Publică Teritoriale) și va fi lansată prima etapă a campaniei de vaccinare. 

Prima etapă de vaccinare prevede imunizarea cadrelor medicale din secțiile de reanimare și terapie intensivă, precum și a personalului din cadrul secțiilor spitalicești cu profil COVID-19. Apoi, va fi vaccinat tot personalul medical, adaugă MSMPS.

Potrivit deciziei Guvernului de la București, cele peste 21 de mii de doze de vaccin constituie prima tranșă din cele 200 de mii de doze pe care România le va oferi ca ajutor umanitar locuitorilor R. Moldova.

Această donație de vaccin face parte din pachetul de sprijin pentru R. Moldova anunțat de președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale oficiale la Chișinău în data de 29 decembrie 2020 și este un sprijin esențial pentru personalul medical din sistemul de sănătate al R. Moldova, care se află în prima linie a luptei împotriva COVID-19.

De asemenea, Uniunea Europeană a alocat un pachet în valoare de 128 de milioane de euro pentru a ajuta R. Moldova în lupta împotriva crizei COVID-19, livrând materiale și echipamente medicale, oferind sprijin pentru consolidarea sistemului de sănătate și redresarea economică,
precum și susținerea grupurilor vulnerabile.

La 26 februarie, MSMPS a primit o notificare de la platforma COVAX, prin care a fost confirmată livrarea primului lot de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru R. Moldova.

În perioada 28 februarie – 3 martie, în țară ar urma să ajungă 14.400 doze de vaccin AstraZeneca.