Principală  —  IMPORTANTE   —   Astăzi începe vaccinarea anti-COVID-19 a…

Astăzi începe vaccinarea anti-COVID-19 a cadrelor medicale din R. Moldova, datorită donației de vaccin făcute de România

Foto: privesc.eu

Luni, 1 martie, începe prima etapă de vaccinare anti-COVID-19 în R. Moldova. La această primă etapă va fi efectuată imunizarea cadrelor medicale din secțiile de reanimare și terapie intensivă, precum și a personalului din cadrul secțiilor spitalicești cu profil COVID-19. Campania de vaccinare începe după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

Cele peste 21 de mii de doze de vaccin au fost distribuite Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, precizează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Conform Planului Național de Imunizare, vaccinul va fi distribuit către instituțiile medico-sanitare publice (prin intermediul Centrelor de Sănătate Publică Teritoriale) și va fi lansată prima etapă a campaniei de vaccinare. 

Prima etapă de vaccinare prevede imunizarea cadrelor medicale din secțiile de reanimare și terapie intensivă, precum și a personalului din cadrul secțiilor spitalicești cu profil COVID-19. Apoi, va fi vaccinat tot personalul medical, adaugă MSMPS.

„Apreciem gestul de solidaritate și exprimăm mulțumiri României, pentru donația de vaccin împotriva COVID-19. Imediat, începând de luni, vom iniția campania de vaccinare a lucrătorilor medicali din prima linie, care sunt cei mai expuși infectării cu COVID-19”, a declarat sâmbătă secretara de stat a MSMPS, Tatiana Zatîc.

Potrivit deciziei Guvernului de la București, cele peste 21 de mii de doze de vaccin constituie prima tranșă din cele 200 de mii de doze pe care România le va oferi ca ajutor umanitar locuitorilor R. Moldova.

Această donație de vaccin face parte din pachetul de sprijin pentru Republica Moldova anunțat de președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale oficiale la Chișinău în data de 29 decembrie 2020 și este un sprijin esențial pentru personalul medical din sistemul de sănătate al R. Moldova, care se află în prima linie a luptei împotriva COVID-19.

De menționat că Uniunea Europeană a alocat un pachet în valoare de 128 de milioane de euro pentru a ajuta R. Moldova în lupta împotriva crizei COVID-19, livrând materiale și echipamente medicale, oferind sprijin pentru consolidarea sistemului de sănătate și redresarea economică,
precum și susținerea grupurilor vulnerabile.

La 26 februarie, MSMPS a primit o notificare de la platforma COVAX, prin care a fost confirmată livrarea primului lot de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru R. Moldova.

În perioada 28 februarie – 3 martie, în țară urmează să ajungă 14.400 doze de vaccin AstraZeneca.

R. Moldova este unica țară din Europa care, deocamdată, nu a demarat campania de vaccinare împotriva COVID-19, chiar dacă unele țări ne donează anumite tranșe de ser.

Vedeți în infograficul de mai jos informații despre vaccinul AstraZeneca.