Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Lotul umanitar din partea…

VIDEO Lotul umanitar din partea României în lupta cu COVID-19 a ajuns la Chișinău. Maia Sandu: Este un gest de prietenie și solidaritate

Camioanele cu ajutorul umanitar acordat de România cu titlu gratuit pentru R. Moldova, constând în echipamente medicale și de protecție pentru combaterea pandemiei de COVID-19, au ajuns la Chișinău.

Ceremonia de predare a asistenței umanitare se va desfășura în Piața Marii Adunări Naționale, începând cu ora 12.00. 

Mă bucur să salut delegația României. Suntem recunoscători României pentru ajutor, care este în valoare de 2 milioane de euro. Acest ajutor va ajunge în spitalele din R. Moldova. Cunoaștem că nu doar R. Moldova se confruntă cu probleme grave. Este un gest de prietenie și solidaritate. Suntem recunoscători și ajutorului oferit și sectorului agrar. Așteptăm cu nerăbdare șă ajungă și vaccinul, fiidcă doar așa vom scăpa de această povară. Contăm pe sprijinul tuturor țărilor europene”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, un discurs a fost susținut de premierul interimar al R. Moldova Aureliu Ciocoi.

Operativitatea și solidaritatea pe care ne-o demonstrează partenerii noștri din UE este una excepțională. Lotul acesta impunător vor permite personalului nostru medical să poată să facă față acestei probleme”, a menționat Ciocoi.

Ceremonia de predare a asistenței umanitare se va desfășura în Piața Marii Adunări Naționale, începând cu ora 12.00. La eveniment va participa președinta R. Moldova, Maia Sandu, Aureliu Ciocoi, Prim-ministru interimar al Republicii Moldova; Bogdan Aurescu, Ministru al Afacerilor Externe al României; Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene; Raed Arafat, Secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne al României; Tatiana Zatîc, Secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

După discursurile oficialilor, se va face un tur al celor 13 camioane cu asistență umanitară.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, la 12 februarie 2021, Hotărârea nr. 10 privind acordarea de asistență internațională cu titlu gratuit pentru R. Moldova, suplimentarea stocurilor de urgență cu produse, materiale și echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare și modificarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat, aprobată prin HCNSU nr. 9 din 11.02.2021.

Potrivit acesteia România a furnizat R. Moldova cu titlu gratuit 1,5 milioane de măști chirurgicale, 100.000 de măști de protecție de tip FFP3, 100.000 de combinezoane complete și 100.000 de mănuși de unică folosință, în valoare de 11.188.600 lei.