Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Starea de urgență în…

VIDEO Starea de urgență în sănătate publică a fost stabilită de la 16 mai până la sfârșitul lunii iunie. Chicu: „Riscul de contaminare cu COVID-19 este foarte mare”

Cu o întârziere de aproape două ore față de ora anunțată, premierul Ion Chicu și ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, au ieșit în fața presei și facut declarații după ședința Comisiei Situații Excepționale. Astăzi, 15 mai, se încheie Starea de Urgență ce a fost instituită de Parlament pentru o perioadă de 60 de zile.

Principalele declarații:

  • Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a stabilit în aceată seară că starea de urgență în Republica Moldova este declarată de mâine, 16 mai, până la 30 iunie.
  • Comisia a decis să păstreze interdicția transportului internațional și aerian.
  • Toate autoritățile publice centrale, locale, persoanele juridice, indiferent de forma de organizare a acestora și persoanele fizice sunt obligate în continuare să păstreze distanța fizică de un 1 m. Respectarea de igienă a mâinilor și a căilor respiratorii.
  • În mod obligatoriu s-a stabilit la nivel național purtarea măștilor atunci când persoanele călătoresc cu transportul public, atunci când se află în spațiile comerciale, în spațiile publice închise și în situația în care nu pot respecta distanța socială. Masca în mod obligatoria va acoperi atât gura cât și nasul persoanelor.
  • Grădinițele și instituțiile de învățământ de toate nivelurile rămân închise până pe data de 30 iunie.
  • Locurile de joacă și agrement au interdicție până la data de 31 mai. 
  • Serviciile stomatologice vor fi reluate, precum și activitatea frizeriilor.
  • Grupurile mai mari de trei persoane râmân în continuare a fi interzise.
  • Oamenii cu vârsta de peste 63 de ani nu au dreptul să iasă din casă decât cu un motiv foarte întemeiat până pe data de 31 mai.
  • Activitatea piețelor în Chișinău și Bălți râmân a fi în continuare închise.
  • Sectorul HoReCa râmâne în continuare sistat pâna la 31 mai.

„Din păcate, epidemia nu s-a terminat astăzi, nu a dispărut nici în R. Moldova, nici în regiune, și trebuie să spun că așa cum prognozau și medicii, la mijloc de mai, suntem la etapa de vârf, de aceea, odată cu ridicarea stării de urgență nu se ridică restricțiile sanitar-epidemeologice care sunt necesar de respectat, doar că vor fi mai departe administrate pe platforma Comisiei Situații Execepționale de sănătate publică”, a declarat Chicu.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus în R. Moldova a ajuns la 5 745 cazuri. Totodată, au fost înregistrate 202 decese și 2280 de cazuri de recuperare.

Vineri, 15 mai, se încheie Starea de Urgență ce a fost instituită de Parlament pentru o perioadă de 60 de zile. În condițiile epidemiologice la nivel național, urmează să fie întreprinse în continuare măsuri de prevenire și control ale infecției COVID-19. Agenția Națională Sănătate Publică a înaintat, joi, 14 mai, către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, prezidată de premierul Ion Chicu, un demers privind instituirea stării de urgență în sănătate publică din data de 16 mai, ce va dura până pe data de 30 iunie curent.