Principală  —  IMPORTANTE   —   Starea de urgență expiră. Cum…

Starea de urgență expiră. Cum rămâne cu restricțiile și ce urmează după 15 mai

La 15 mai, în R. Moldova expiră perioada de 60 de zile în care a fost instituită starea de urgență. Autoritățile au anunțat anterior că nu vor prelungi această stare de urgență însă, din cauza riscului sporit de infectare cu noul tip de coronavirus, regulile de protecție rămân în vigoare, iar restricțiile urmează a fi impuse sau relaxate în continuare nu de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), dar de către Comisia Națională pentru Sănătate Publică.

Tot de la 15 mai, în R. Moldova ar urma să fie instituită stare de urgență în sănătate.

Deși numărul cazurilor de infectare cu noul virus nu sunt în scădere, iar la 13 mai a fost înregistrat chiar și un record de cazuri noi de infectare, autoritățile au decis să nu mai prelungească starea de urgență, însă subliniază că acest lucru nu înseamnă relaxarea măsurilor de protecție și a restricțiilor impuse.

Starea de urgență expiră la 15 mai, după ce a fost instituită de către Parlament pentru o perioadă de 60 de zile. Autoritățile precizau atunci că instituirea acestei stări de urgență a fost necesară în condițiile în care exista pericolul ca unele instituții ale statului, cum ar fi de exemplu Parlamentul, să se afle în imposibilitatea de a se convoca și a lua decizii de urgență. Respectiv, în cazul declarării stării de urgenţă, deciziile cu privire la prevenirea, diminuarea și lichidarea pandemiei au revenit Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a R. Moldova, fiind instituit un regim special de administrare a treburilor în țară. Dispozițiile luate de CSE au fost obligatorii și executorii. Astfel, după expirarea stării de urgență, CSE nu va mai beneficia de competențele respective.

Premierul Ion Chicu a menționat în mai multe instanțe că virusul încă prezintă un pericol, iar activitatea normală nu poate fi reluată în totalitate. Acesta a mai precizat că până nu va fi depistat un vaccin, pericolul persistă, iar cetățenii nu trebuie să se relaxeze și să renunțe la măsurile de protecție.

„Guvernul nu va merge în Parlament pentru a solicita extinderea stării de urgență. Aceasta nu înseamnă însă că regulile sanitar epidemiologice se abolesc imediat sau odată cu ridicarea stării de urgență”, a menționat anterior premierul.

În R. Moldova va fi instituită stare de urgență în sănătate

Începând de vineri, 15 mai, CSE nu va mai gestiona măsurile sanitare epidemiologice, iar responsabilitatea respectivă îi va reveni Comisiei extraordinare de sănătate publică. Ion Chicu a declarat anterior că la 15 mai Comisia națională pentru sănătate publică se va convoca în ședință și va institui stare de urgență în sănătate pe teritoriul R. Moldova.

„Pe platforma acestei comisii naționale vor fi ajustate, în continuare, aceste reguli stricte sanitar epidemiologice. Pe această platformă se va analiza posibilității de adaptare a restricțiilor deja instituite sau, dacă va fi necesar, de a fi instituite noi reguli. Odată cu ridicarea stării de urgență nu se finalizează și nu se ridică regulile stricte sanitar epidemiologice. Fac apel către cetățeni să respecte aceste reguli”, a precizat premierul Ion Chicu.

Respectiv, după ridicarea stării de urgență, cetățenii sunt obligați, în continuare, să păstreze distanța socială, să poarte măști de protecție în spațiile publice închise din mun. Chișinău și să respecte regulile sanitar epidemiologice.

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 5 406 de cazuri de infecție cu noul Coronavirus. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 2 228, iar a celor decedate la 190.