Principală  —  Ştiri  —  Social   —   R. Moldova va intra în…

R. Moldova va intra în stare de urgență în sănătate publică din 16 mai: Ce presupune și cât va dura

Vineri, 15 mai, se încheie Starea de Urgență ce a fost instituită de Parlament pentru o perioadă de 60 de zile. În condițiile epidemiologice la nivel național, urmează să fie întreprinse în continuare măsuri de prevenire și control ale infecției COVID-19. Agenția Națională Sănătate Publică a înaintat, joi, 14 mai, către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, prezidată de premierul Ion Chicu, un demers privind instituirea stării de urgență în sănătate publică din data de 16 mai, ce va dura până pe data de 30 iunie curent.

Însă, în funcție de evoluția situației epidemiologice, data de 30 iunie poate fi revizuită, susține ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Ce presupune starea de urgență în sănătate publică?

Potrivit ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, este vorba despre aceleași măsuri restrictive pentru controlul infecției cu COVID-19 pe teritoriul țării. Distanța socială, persoanele din grupul de risc să stea la domiciliu, etica tusei, purtarea măștii, etc. – rămân în vigoare.

„Este vorba despre măsurile prioritare din punct de vedere al sănătății publice. Vorbim în continuare despre atenționarea populației, ca cei care sunt din grupurile de risc să se abțină să nu iasă în locurile aglomerate. Distanța socială de un metru rămâne a fi valabilă. Aici nu poate fi vorba despre un termen de 30 iunie. Respectarea acestei distanțe sociale poate rămâne în vigoare și până la sfârșitul anului curent”, a menționat Dumbrăveanu.

Reluarea activității în instituțiile spitalicești din țară se va face gradual și va fi adaptată situației epidemiologice. Cât privește spitalizarăile programate, se vor realiza intervențiile chirurgicale de o zi și intervențiile care au un risc anestetic mic pentru a minimaliza impactul clinic și epidemiologic. De semenea, se va propune relansarea activității serviciilor de reabilitare pentru pacienții ce au suferit de infarct miocardic acut, AVC și traumatisme.

După expirarea stării de urgență și instaurării noii măsuri, toate acțiunile instituțiile medicale primare vor fi reglementate cu adaptare în noile condiții. Astfel, toate vizitele programate în instituțiile medicale primare și specializate vor avea loc doar cu programarea prealabilă. Totodată, se va relua imunizarea copiilor și vor fi stabiliate zile anumite când va avea loc procesul.

„De mâine, nimeni nu dă mâinile în jos. Revenirea la activități se va produce gradual și se va ține cont de evoluția situației epidemice din țară. Totul este în mâinile noastre șo depinde de noi”, a concluzionat directorul Agenției Naaționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună.