Principală  —  IMPORTANTE   —   Începând de astăzi, se introduce…

Începând de astăzi, se introduce pensia anticipată pentru stagiu lung: bărbații se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani de stagiu contributiv, iar femeile – 35 de ani și 6 luni

Începând de sâmbătă, 1 ianuarie 2022, se va introduce o nouă categorie de pensie – pensia anticipată pentru carieră lungă, care se acordă persoanelor care au realizat o activitate în muncă mai mare decât stagiul necesar prevăzut la pensiile pentru limită de vârstă. Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), bărbații se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani de stagiu contributiv, iar femeile – 35 de ani și 6 luni.

Pensia anticipată pentru carieră lungă se acordă de la data depunerii cererii, termenul de examinare a acesteia fiind de 60 de zile de la data depunerii împreună cu toate actele necesare.

Pentru a depune cererea, reprezentanții CNAS îndeamnă beneficiarii să-și programeze online vizita la CTAS, prin intermediul serviciului „Programare online la CTAS” de pe site-ul CNAS www.cnas.gov.md.

La data îndeplinirii cumulative a condițiilor pentru acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, se acordă în baza cererii, pensie pentru limită de vârstă prin adăugarea perioadelor necontributive asimilate și a celor contributive realizate ulterior.

Citiți și: Ce reprezintă pensionarea anticipată, așa numita „pensie pentru carieră lungă”. Cum și de când va funcționa și cine va beneficia de ea