Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Începând cu 1 ianuarie 2022…

Începând cu 1 ianuarie 2022 va fi introdusă o nouă categorie de pensie – pensia anticipată pentru stagiu lung

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) anunță că începând cu 1 ianuarie 2022 se introduce o nouă categorie de pensie – pensia anticipată pentru carieră lungă, care se acordă persoanelor care au realizat o activitate în muncă mai mare decât stagiul necesar prevăzut la pensiile pentru limită de vârstă. Astfel, bărbații se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani de stagiu contributiv, iar femeile – 35 ani și 6 luni.

Pensia anticipată pentru carieră lungă se acordă de la data depunerii cererii, termenul de examinare a acesteia fiind de 60 de zile de la data depunerii împreună cu toate actele necesare.

Pentru a depune cererea, îndemnăm beneficiarii să-și programeze online vizita la CTAS, prin intermediul serviciului „Programare online la CTAS” de pe site-ul CNAS www.cnas.gov.md. În cazul în care nu aveţi această posibilitate, vă puteți adresa la Casa Teritorială de Asigurări Sociale conform vizei de domiciliu.

La data îndeplinirii cumulative a condițiilor pentru acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, se acordă în baza cererii, pensie pentru limită de vârstă prin adăugarea perioadelor necontributive asimilate și a celor contributive realizate ulterior.

Citiți și: Ce reprezintă pensionarea anticipată, așa numita „pensie pentru carieră lungă”. Cum și de când va funcționa și cine va beneficia de ea

La 6 decembrie, Parlamentul a aprobat proiectul care prevede introducerea pensionării anticipate pentru stagiu lung, așa numita „pensie pentru carieră lungă”, păstrarea formulei de majorare a vârstei de pensionare și modificarea formulei de indexare a pensiilor. Detalii aici

Revenirea la vârsta de pensionare

Începând cu 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani și începând cu 1 iulie 2028, vârsta standard de pensionare pentru femei va fi de 63 de ani. Atingerea acestei vârste pentru femei se va realiza prin creșterea anuală a vârstei standard de pensionare cu 6 luni, conform eșalonării.

Formula de indexare a pensiei

A fost schimbată formula de indexare a pensiei. Pensiile se vor indexa o dată pe an, la 1 aprilie, în sumă fixă. La 1 aprilie, creșterea pensiilor va rezulta din indexarea cuantumului pensiei medii cu 50% din creșterea economică reală a anului precedent. Suma fixă se stabilește de către Guvern.

Stagiul complet de cotizare

Potrivit proiectului, începând cu 1 ianuarie 2022, stagiul complet de cotizare pentru bărbați va fi de 34 de ani. Aceeași formulă se va aplica și în cazul femeilor, începând din 1 iulie 2024.

DETALII AICI: VIDEO/ Care este vârsta de pensionare, ce înseamnă pensionare anticipată și cum vor fi indexate pensiile? Ministrul Muncii și Protecției Sociale explică noua lege a pensiilor: „Aducem ceva nou. Trebuie să restabilim încrederea în stat”