Principală  —  IMPORTANTE   —   Încă un deces în rândul…

Încă un deces în rândul medicilor. Șeful secției chirurgie din cadrul Spitalului Raional Orhei a fost răpus de COVID 19

Încă un medic a decedat după ce a fost infectat cu COVID 19. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță „cu regret, că astăzi (19 aprilie 2020) a fost înregistrat un caz de deces în sistemul medical. Este vorba de Ivan Şiman, şeful secţiei chirurgie a Spitalului Raional Orhei, în vârstă de 68 ani”.

Aceasta a fost internat pe data de 7 aprilie la Spitalul Clinic Republican. Pacientul suferea de mai multe boli cronice: diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială gr. III, cardiopatie mixtă, susține MSMPS într-un comunicat de presă.

„Sistemul medical a pierdut un bun specialist, un lucrător ce și-a dedicat viața pentru a salva alte vieți omenești. Exprimăm sincere regrete şi condoleanțe familiei îndurerate”, se precizează în comunicatul instituției.

ZdG a scris anterior că mai multe cadre medicale din cadrul Spitalul Raional Orhei reclamă faptul că administrația instituției nu asigură personalul medical cu echipamentul de protecție necesar în lupta cu Covid-19 și că, astfel, își pun în pericol atât propria sănătate, cât și pe cea a pacienților.

Cadrele medicale spuneau că echipamentele care ar trebui să fie de unică folosință sunt, de fapt, sterilizate și reutilizate.

Administrația spitalului afirma însă opusul: echipamentul de protecție a cadrelor medicale corespunde cerințelor și nu este folosit de mai multe ori. 

Totodată, duminică, 19 aprilie, au fost înregistrate alte patru decese, bilanțul celor răpuși de COVID 19 ajungând la 67.

Deces 63: Femeie, 80 ani, din mun. Chişinău. Comorbidităţi: cardiopatie hipertensivă, hipertensiune arterială gr. II, tiroidită autoimună.

Deces 64: Femeie, 68 ani, din mun. Chişinău, transferată de la IMSP SCM Sfânta Treime la IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1 pe data de 10 aprilie, în stare extrem de gravă. Comorbidităţi: diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială gr. III, cardiopatie ischemică.

Deces 65: Bărbat, 76 ani, din r-nul Donduşeni, internat pe data de 08.04.2020 la IMSP SC Bălți. Comorbidităţi: cancer de intestin.

Deces 66: Bărbat, 72 ani, din r-nul Glodeni, internat pe data de 11.04.2020 la SR Glodeni, diabet zaharat tip 2, Cardiopatie aterosclerotică, HTA gr.II, ciroză hepatică de etiologie etilică evoluţie progresantă.

Astăzi, 19 aprilie curent, au fost înregistrate 145 cazuri noi de infecție cu noul Coronavirus, după procesarea a 640 probe investigate. Dintre acestea, 142 cazuri sunt cu transmitere locală şi 3 de import.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 2472 cazuri.