Principală  —  IMPORTANTE   —   Probleme cu echipamentul de protecție…

Probleme cu echipamentul de protecție la Spitalul Raional Orhei? Personalul medical acuză, administrația neagă

Doi angajați ai Spitalului Raional (SR) Orhei afirmă că administrația instituției nu asigură personalul medical cu echipamentul de protecție necesar în lupta cu Covid-19 și că, astfel, își pun în pericol atât propria sănătate, cât și pe cea a pacienților. Cadrele medicale spun că echipamentele care ar trebui să fie de unică folosință sunt, de fapt, sterilizate și reutilizate. Administrația spitalului afirmă însă opusul: echipamentul de protecție a cadrelor medicale corespunde cerințelor și nu este folosit de mai multe ori. 

Medic: echipamentul este reutilizat. Director: totul se dă sigilat, nou

„Cea mai mare problemă e că nu avem tot echipamentul necesar. Ei iau echipamentul folosit, care teoretic trebuie ars, îl sterilizează într-un autoclav care din câte știu nici nu este omologat, și ni-l dau ca noi să-l reutilizăm. Nu avem dovada că într-adevăr echipamentul este steril, ne pun să-l îmbrăcăm și să-l folosim încă o dată. El se uzează, apar găurele pentru că e de unică folosință. Mă refer la combinezon și la halatul pe care noi trebuie să-l luăm deasupra combinezonului. Măștile nu sunt de care trebuie, nu asigură absolut deloc protecție. Noi ar trebui să avem respiratoare FFP2, dar sunt simple măști chirurgicale. Unele modele, dacă te uiți prin ele la fereastră, poți vedea ce este afară. Ochelari avem deocamdată, dar sunt dezinfectați și reutilizați așa cum ați văzut și pe internet. Sigur că în farmacia spitalului trebuie să fie câteva seturi de echipamente pe care le țin pentru cazul în care vine vreo comisie, să arate că noi în farmacie avem. De ce sunt sterilizate și reutilizate, dar nu ni se dau doar echipamente noi? Pentru a le păstra și a le arăta când vine televiziunea că la noi totul e bine și să nu stricăm reputația spitalului?”, se întreabă unul dintre medicii implicați în tratarea pacienților cu Covid-19 de la SR Orhei.

Andrei Stratulat, directorul Spitalului Raional Orhei

Andrei Stratulat, directorul SR Orhei, susține însă că „absolut nimic nu se dezinfectează. Tot absolut ce se dă, se dă sigilat, împachetat, nou. Nimic nu se sterilizează și nu se folosește a doua oară. Într-o săptămână au mers 800 de halate sterile, chiar dacă nu se cer halate sterile, și 420 de combinezoane, că deja le știu pe de rost. Nemaivorbind de mii de măști, bahile, bonete șamd”.

Cât despre măștile folosite până acum, despre care personalul medical spune că nu asigură protecție împotriva Covid-19, directorul spitalului spune că acestea sunt „autorizate” și corespund cerințelor.

„Personalul care intră în contact cu pacienții au măști autorizate, nu-s măști din material cusute prin diferite ateliere. Sunt măști chirurgicale de protecție. Luni am primit de la minister și respiratoarele acestea și le-am repartizat prin secții. Până acum cu măști chirurgicale s-a lucrat, ca-n toată țara. Cine a spus că ele nu asigură protecție? Cineva a dovedit lucrul ăsta? Ele sunt autorizate, de ce trebuie să vorbim și să spunem că ele nu corespund?”, afirmă directorul SR Orhei.

„Sunt amenințați cu dosar penal și amendă”

Despre utilizarea repetată a echipamentului de unică folosință la SR Orhei se vorbește și într-un mesaj primit de ZdG luni, 13 aprilie. Același mesaj a fost făcut public, tot luni, de către deputatul Dumitru Alaiba.

„Echipamentele (de unică folosință) folosite de angajații care deja lucrează cu pacienții COVID-19 sunt returnate la sfârșit de tură pentru a fi dezinfectate(!!) și apoi refolosite de următoarea tură – fără nicio dovadă de sterilitate ale acestora. Nu se acordă mănuși infirmierelor – acestea fie își cumpără singure sau lucrează cu mănuși folosite, rupte. Li s-a zis că un echipament costă 1000 lei și din motiv că spitalul are „cheltuieli”, o să înceapă a dezinfecta și mănușile.

Despre eliberarea din funcție nu merge vorba – sunt amenințați cu dosar penal și amendă „de o să vă usture tare”. S-a dat ordin la centrul medicilor de familie ca angajaților care lucrează/urmează să lucreze cu pacienții COVID-19 să NU li se acorde buletin de boală (ca nu cumva să se eschiveze cineva de la muncă în așa condiții de batjocură, riscându-și propria viață și sănătatea membrilor de familie). Nimeni nu îndrăznește să dea întrebări administrației spitalului din frica de a nu fi concediat”, se spunea în mesajul semnat de un membru al familiei unui angajat de la SR Orhei.

„Care e garanția că noi nu am luat infecția de la pacienții cu Covid și o ducem la ceilalți?”

O altă problemă semnalată de medicul cu care a discutat ZdG e că personalul medical specializat (chirurgi, anesteziologi, etc) ar fi implicați și în tratarea pacienților cu Covid-19, și a altor categorii de bolnavi, astfel existând riscul de transmitere a infecției în interiorul spitalului.

„Ei au făcut așa: câteva persoane care încă nu sunt la pensie – să lucreze cu pacienții respectivi și persoanele care sunt la pensie să nu lucreze. Dar noi ne schimbăm în același cabinet. Și acei care lucrează și acei care nu lucrează cu pacienți cu Covid. O parte din personalul medical astăzi poate lucra cu pacienți cu Covid confirmați, mâine poate lucra cu pacienți care nu sunt confirmați. Care e garanția că noi nu am luat infecția de la pacienții cu Covid și să ducem la ceilalți? Noi am propus să se facă echipe care să se ocupe doar de pacienții respectivi, ca noi să nu ducem infecția în cadrul spitalului de la unul la altul. Să se formeze echipa care lucrează cu Covid și să fie separați de restul, ca să nu ne amestecăm. Acum noi toți împreună ne dezbrăcăm. Avem doar un cabinet unde ne dezbrăcăm, unde mâncăm, unde ne odihnim, toți împreună”, explică medicul.

Andrei Stratulat, directorul SR Orhei: „Acei care lucrează cu Covid își fac tura de 12 ore și pleacă la hotel și mai mult ei nu îngrijesc de alt tip de pacienți și nu sunt antrenați în tratamentul altor pacienți. Avem consultanți care intră, într-adevăr. De exemplu chirurgii, dacă este un pacient în secția cu Covid care trebuie consultat. Da, Chirurgul s-a echipat, a intrat, a consultat pacientul, a ieșit și se duce mai departe în secția de chirurgie. Iată doar în așa cazuri. Dar pacienții aceștia tot trebuie consultați, nu? Sau dacă avem un pacient cu diabet zaharat – trebuie endocrinologul să vină să-l consulte. Da, el vine se echipează și intră. Asistentele medicale toate absolut lucrează în ture câte 12 ore și nu au alte tangențe și alți pacienți”. 

„Nu au pus măcar o peliculă ca să fie delimitată zona cât de cât”

Medicul care ne-a vorbit despre problemele cu care se confruntă la locul de muncă, încercând să trateze pacienții, spune că în noua secție amenajată pentru bolnavii de Covid-19 nu sunt delimitate zonele, așa cum este practica în cazul bolilor infecțioase.

„În zona roșie se lucrează cu pacienții și este risc mare de infecție. În zona portocalie noi trebuie să dezbrăcăm echipamentul și să facem duș apoi să trecem în zona verde unde deja lucrăm cu documentele și, teoretic, este o zonă curată. Secția nu este împărțită în așa zone. La o ușă este pacientul confirmat, la cealaltă ușă este cabinetul medicilor, nu este despărțit absolut cu nimic, aerul circulă și ei ne spun că voi sunteți în cabinet și voi lucrați în zonă curată. Care zonă curată dacă nu-i delimitat? Ei spun că de la ușa asta până la ușa asta este zona roșie, de aici până aici e zona portocalie și de aici încolo e zona verde, dar nu au pus măcar o peliculă ca să fie delimitată zona cât de cât.

Dacă vine vreo comisie, ei o duc în secția boli infecțioase unde este repartizată zona, pentru că așa e specificul secției, dar în cealaltă secție, pe care ei au făcut-o acum, zona nu este delimitată”, susține medicul.

Directorul spitalului, Andrei Stratulat, afirmă și de această dată contrariul: „Există delimitare. Da, prin peliculă s-a delimitat, așa cum se face, cum arată și prin alte părți. Noi avem o singură secție de boli infecțioase, restul secțiilor au fost reamenajate așa cum sunt ele. S-a delimitat prin peliculă, așa cum a fost posibil, în momentul când s-a deschis secția”.

SR Orhei primește pacienți suspecți și diagnosticați cu virusul COVID-19 începând cu data de 1 aprilie. În acest scop, pe lângă secția de boli infecțioase din cadrul spitalului, au fost reamenajate și alte spații pentru găzduirea pacienților infectați cu noul coronavirus.