În ce cazuri ți se poate ridica mașina? Parlamentul a votat modificarea Codului Contravențional

Mașinile parcate neregulamentar vor putea fi ridicate doar în 12 situații expres prevăzute într-un proiect de lege privind modificarea Codului contravențional, votat de Parlament pe 10 iulie. Potrivit unuia dintre autorii proiectului, deputatul PAS Dorian Istratii, noile prevederi introduc și proceduri clare pentru notificarea proprietarului: agentul constatator va fi obligat să acorde șoferului 15 minute pentru a-și muta mașina înainte de a chema evacuatorul.
Vehiculele vor putea fi ridicate doar dacă se încadrează în cel puțin una dintre următoarele 12 situații:
- Blochează alte vehicule sau accesul acestora.
- Sunt parcate pe o trecere de pietoni sau la mai puțin de 10 metri înainte de aceasta.
- Sunt staționate pe trotuar sau pe gazon.
- Obstrucționează accesul la scări, rampe sau borduri înclinate, destinate persoanelor cu dizabilități locomotorii ori altor persoane cu mobilitate redusă.
- Împiedică activitatea vehiculelor speciale pentru întreținerea drumurilor, salubrizare sau servicii de utilitate publică.
- Sunt parcate pe o trecere la nivel cu calea ferată sau la mai puțin de 50 de metri de aceasta.
- Sunt lăsate într-un tunel, pe un pod, viaduct, rampă sau sub acestea.
- Ocupă o stație de transport public sau se află la mai puțin de 25 de metri de aceasta.
- Sunt staționate într-o intersecție sau la mai puțin de 15 metri de aceasta.
- Nu respectă indicațiile agentului de circulație și creează obstacole pentru desfășurarea unor evenimente publice, pentru trecerea coloanelor oficiale sau pun în pericol siguranța publică.
- Blochează accesul la punctele de încărcare pentru vehicule electrice.
- Ocupă locurile de parcare rezervate persoanelor cu dizabilități locomotorii.
Astfel, potrivit autorilor inițiativei legislative, scopul noilor prevederi este de a preveni „ridicarea abuzivă a autovehiculelor și de a asigura un cadru clar în care autoritățile pot dispune evacuarea unei mașini”.
„În celelalte cazuri în care mașinile vor fi parcate fără respectarea regulilor și semnelor de circulație se vor aplica sancțiuni contravenționale, fără ridicarea mașinii”, punctează Drian Istratii.
Noile prevederi introduc și proceduri clare pentru notificarea proprietarului: agentul constatator va fi obligat să acorde șoferului 15 minute pentru a-și muta mașina înainte de a chema evacuatorul. Modul concret de aplicare a acestor proceduri va fi stabilit ulterior de Guvern, prin modificarea Regulamentului privind ridicarea vehiculelor.