Principală  —  IMPORTANTE   —   În anul 2023, CtEDO a pronunțat…

În anul 2023, CtEDO a pronunțat în privința R. Moldova 24 de hotărâri. Reclamanților li s-a acordat circa 370 mii de euro

Sursa foto: Profimedia Images

În anul 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunțat în privința R. Moldova 24 de hotărâri, în fiecare cauză fiind constatată cel puțin o încălcare a Convenției, 34 de decizii cu privire la scoaterea de pe rol a cauzelor sau declararea inadmisibilă a acestora. Guvernul a aprobat miercuri, 10 aprilie, Raportul Agentului guvernamental cu privire la măsurile întreprinse în vederea executării hotărârilor și a deciziilor Curții de la Strasbourg.

Încălcările Convenției, constatate de curte, sunt preponderent activități sau inactivități ale autorităților statului – organul de urmărire penală, procuratură, instanțe de judecată, executori judecătorești, organe ale administrației publice locale, centre de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției (MJ).

„Raportul aprobat astăzi, vizează măsurile cu caracter general și individual întreprinse sau preconizate, pe parcursul anului trecut, pentru asigurarea executării hotărârilor și a deciziilor Curții, precum și a celor pronunțate anterior, însă a căror implementare s-a desfășurat sau a fost planificată în anul 2023”, se mai spune în comunicat.

Conform MJ, prin hotărârile și deciziile devenite definitive în anul 2023 Curtea a acordat reclamanților compensații în mărime de 369 765 de euro (pentru anul 2022 suma a constituit 545 947,76 de euro).