Principală  —  IMPORTANTE   —   Guvernul a aprobat cererea de…

Guvernul a aprobat cererea de demisie a directorului APP, Alexandru Musteață. Cine vine la cârma instituției

Directorul Agenției Proprietății Publice (APP), Alexandru Musteață, a fost eliberat din funcție. În locul său la cârma instituției a venit Roman Cojuhari, directorul interimar al Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”. Hotărârile au fost aprobate miercuri, 28 iunie, de către Cabinetul de miniștri.

„Se propune eliberarea domnului Alexandru Musteață din funcția de director general al Agenției Proprietății Publice din data de 5 iulie 2023, în baza cererii de demisie”, a declarat Adrian Băluțel, secretar de Stat al Guvernului.

„Se propune numirea domnului Cojuhari Roman în funcția de director general al Agenției Proprietății Publice din data de 6 iulie 2023. Domnul Roman Cojuhari este la moment director interimar al Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”. A deținut anterior funcția de director adjunct a instituției publice Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului R. Moldova. Are studii în domeniul administrării financiar-bancare. Are o experiență extensivă de management atât a echipelor cu profil comercial, cât și a echipelor cu profil de audit și economic”, a menționat Adrian Băluțel.

Pe 15 iunie 2023, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că directorul APP, Alexandru Musteață, a depus cerere de demisie. Declarația premierului a fost făcută după o vizită de lucru la Strășeni și la câteva ore după apariția în spațiul online a unei secvențe audio de la o ședință controversată a Procuraturii Anticorupție (PA), în timpul căreia a fost menționat și directorul APP. Premierul Recean a menționat atunci că demisia lui Alexandru Musteață vine în contextul noii reorganizări a APP-ului.

„Nu știu despre dosarele care eventual sunt instrumentate în raport cu domnul Musteață. Noi reorganizăm APP-ul și respectiv domnul Musteață consideră că nu va putea să facă față noii reorganizări în cadrul APP-ului. Și el înainte să apară o eventuală neînțelegere a scris cerere și el va pleca cred că imediat de la sfârșitul lunii, ca și foarte mulți funcționari publici. Ei scriu cerere de vacanță cu ulterioara plecare din funcție (…)”, a declarat premierul Dorin Recean.

Detalii despre noul director al APP-ului

Roman Cojuhari, directorul interimar al Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”, este de profesie economist. Acesta indică în cea mai recentă declarație de avere și interese personale că anul trecut a ridicat un salariu de 355 168 de lei de la Poșta Moldovei, o indemnizație de 155 100 de lei de la Primăria municipiului Chișinău și un salariu de 3346 de lei de la IP Direcția Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului R. Moldova.

Anterior, Roman Cojuhari a deținut funcția de consilier municipal de pe lista „Partidului Acțiune și Solidaritate” (PAS) și figurează ca fondator/ administrator al Societății cu Răspundere Limitată RV Pro Invest SRL – creată în 2019.

La numirea în funcția de director interimar al ÎS „Poșta Moldovei” Cojuhari susținea că întreprinderea, precum și alte instituții de stat, trebuie să treacă printr-un „proces de modernizare și adaptare la standardele internaționale de digitalizare”. Potrivit lui, serviciile poștale din cadrul întreprinderii ar trebui să crească în performanță și să atingă un nivel de profesionalism competitiv cu companiile străine care mai activează pe piața din R. Moldova.