Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTOREPORTAJ/ Marșul Solidarității. Sute de…

FOTOREPORTAJ Marșul Solidarității. Sute de persoane au mărșăluit pe bulevardul central al Chișinăului, de Ziua Internațională a Femeii

Astăzi, 8 martie, la Chișinău a avut loc cea de-a 6-a ediție a marșului Solidarității. Acest an este dedicat ratificării Convenției de la Istanbul, cu genericul: „La început a fost violența/ Violența împotriva noastră/ Opriți violența /Porniți Convenția!”.

Câteva sute de persoane au mărșăluit pe bulevardul central al Chișinăului, de Ziua Internațională a Femeii.

Potrivit datelor unui studiu realizat Organizația pentru Securitate și Cooperare, violența față de fete și femei rămâne a fi cea mai gravă încălcare a dreptului omului din R. Moldova.

  • Aproape jumătate din femeile în vârstă de 18-74 de ani au fost supuse hărțuirii sexuale, începând cu vârsta de 15 ani.
  • Aproape trei sferturi din femeile din Moldova (73%) care au avut vreodată un partener intim, au fost supuse unei forme de violență.
  • Cea mai răspândită formă de violență din partea unui partener intim este violența psihologică, la care au spus că au fost supuse 71% din femei (cu mult peste media UE de 43%).
  • O treime (33%) au afirmat că au fost supuse violenței fizice din partea unui partener intim pe parcursul vieții. Iarăși, aceasta este mult mai mult decât media UE de 20% și mai mult decât în oricare dintre țările europene
  • Doar în 2019, 7 femei au fost omorâte de partenerii lor.

Marșul Solidarității a fost organizat de Platforma pentru Egalitate de Gen, comunitatea Occupy Guguță, Coaliția Națională „Viață fără violență în familie” și Centrul GDM.