FOTO, VIDEO/ Construcția care va lua locul pieței de pe bd. Dacia din Chișinău. Mai mulți locatari ai blocului din preajmă, îngrijorați – Ziarul de Gardă
 • FOTO, VIDEO/ Construcția care va lua locul pieței de pe bd. Dacia din Chișinău. Mai mulți locatari ai blocului din preajmă, îngrijorați

  FOTO, VIDEO/ Construcția care va lua locul pieței de pe bd. Dacia din Chișinău. Mai mulți locatari ai blocului din preajmă, îngrijorați
  Foto: ZdG
  de
  01 august 2020 | 10:19

  În locul pieței de la intersecția bd. Dacia cu str. Matei Millo din sectorul Botanica din Chișinău urmează să apară o construcție cu subsol, parter, trei etaje și un etaj retras. Mai mulți locatari din blocul apropiat se arată îngrijorați că centrul comercial ar urma să fie construit prea aproape de casa lor, fapt care le va cauza probleme. De cealaltă parte, autoritățile și beneficiarii obiectivului susțin că lucrările de construcție au loc conform standardelor și legislației în vigoare.

  Conform datelor de la „Cadastru”, terenul de pe bd. Dacia, 14/1, are o suprafață de 0,161 ha și aparține, în proporție de 86,6%, companiei „Integra-Unic”, deținută de Anatolie Covalciuc și administrată de Victor Cornescu, iar 13,4% revin soților Illa și Eduard Bănăruc, fost secretar general adjunct al Guvernului, care a fost învinuit în dosarul corupției din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, însă a scăpat de pedeapsă.

  Terenul de 0,161 ha a fost format în baza a două loturi mai mici și a fost înregistrat la „Cadastru” la 23 iulie, în temeiul unui contract de vânzare-cumpărare din 21 iulie curent.

  Autorizația de construcție a fost eliberată de Primăria municipiului Chișinău la 12 iunie.

  Lucrările au fost inițiate în luna iulie, obiectivul urmând să fie dat în exploatare în al treilea trimestru al anului 2021.

  Publicitate
  Panoul informativ afișat pe șantierul de pe bd. Dacia

  Mai mulți locatari din blocul situat pe bd. Dacia, nr. 14, susțin că nu le-au fost prezentate suficiente informații și s-au adresat la începutul săptămânii curente la Primărie, solicitând copia certificatului de urbanism și copia autorizației de construcție.

  Totodată, oamenii se arată îngrijorați că centrul comercial va fi prea aproape de blocul lor, nu vor avea suficientă lumină și va fi zgomot. Totodată, aceștia se arată nemulțumiți că, în urma săpăturilor efectuate, a fost întărită doar partea dinspre bulevard și se tem că blocul lor ar putea fi în pericol.

  Pretorul sectorului Botanica, Boris Prepelița, susține că toate actele sunt în regulă, „inclusiv expertiza și ridicarea topografică, a fost făcut tot cum trebuie”. Potrivit lui, „n-am avut nicio solicitare de informație de la locatarii blocului de la Dacia, 14”.

  Întrebat despre cum va arăta clădirea și ce va fi acolo, acesta a menționat că, la sigur, va fi o piață agricolă, care se va afla la subsol, „ei motivează că e mai bine, răcoare și produsul nu se strică așa ușor”, iar prin etaj retras „se are în vedere că va fi un etaj tehnic, un fel de generator al lor, o încăpere de 3×4 metri”.

  „În proiect sau autorizația de construcție doar nu se scrie că vei face magazin de legume la etajul întâi. E scris construcție de trei etaje cu demisol, dar cum o să distribuie ei pe urmă… Eu cred că lor singuri le e convenabil, pentru că proprietarii acestei piețe au contracte cu acești oameni care au vândut acum la ei. Cred că ei trebuie să îndestuleze și comercianții care au vândut până acum și vor să facă hală cu carne, brânzeturi.

  A fost un angajament verbal că ei vor păstra acolo piața. Gălăgie mai mare decât în piața care era deschisă cred că nu va fi, dar ei și-au luat unele angajamente față de unii locatari, să le facă drumuri de acces, ceva împrejur, terenul de gunoi să-l pună mai departe, nu le știu pe toate, ei țin angajamentele lor în secret.

  Ei ne spun atâta cât doresc, pentru că e proprietate privată, sunt bani privați, înțelegeri private”, ne-a comunicat pretorul.

  Andrei Josan, administratorul companiei care construiește obiectivul de pe bd. Dacia, „Status Stroy”, afirmă că totul este făcut conform prevederilor legale și motive pentru îngrijorări nu sunt.

  Acesta ne-a spus că piața va fi, parțial, în subsol și la parter, în funcție de câte cereri pentru a da spații în arendă vor fi depuse, iar la etajele 1, 2 și 3 vor fi oficii. Referitor la parcare încă nu se cunoaște exact.

  Publicitate

  „Primul lucru pe care trebuie să-l facem – să avem locuri pentru oamenii care vor să vândă la piață. Până la Anul Nou construim scheletul, după care vom decide dacă va fi parțial parcare și parțial piață sau complet piață”, a adăugat el.

  Potrivit lui, au existat circa 10 adunări cu locatarii blocului din preajmă, „am depus la Primărie tot ce au solicitat, după care au înaintat niște cerințe pe care să le facem pentru blocul lor, noi suntem de acord să-i ajutăm”.

  Cât privește temerile oamenilor că centrul comercial îi va lăsa fără lumina zilei și vor fi deranjați de zgomot, acesta a menționat că „am prezentat proiect de insolare, ca această clădire să nu închidă blocul de lumina soarelui, proiectul nostru 100% nu închide, nu încurcă clădirea din spate”.

  „Gălăgie este peste tot în oraș, ca să nu fie gălăgie trebuie de mers în sat, acolo e liniște. Din contra, cu clădirea noastră, vom închide gălăgia dinspre bulevard”, a completat acesta.

  Cât despre întărirea părții dinspre bulevard, acesta a precizat că acolo era necesar deoarece sunt țevile „Termocom”, iar în partea dinspre bloc, conform proiectului, acest lucru nu trebuie făcut.

  Totodată, acesta susține că „deși noi facem totul conform prevederilor legale, am zis să ajutăm cu ceva și blocul” astfel că au fost solicitate propunerile locatarilor, care să se regăsească într-un acord semnat.

  El afirmă că ar urma să fie plasat un gard care să absoarbă zgomotul, dar „ce se referă la anumite acțiuni pentru îmbunătățirea condițiilor din curte, dacă voi semna un acord cu ei, voi lua asupra mea anumite obligații, vom face, dacă nu – de ce să fac?”.

  Astfel, în timp ce unii locatari au fost de acord să semneze un acord în acest sens, alții sunt împotrivă.

  Potrivit lui Ion Paiu, locatar al blocului din vecinătate, „au vrut să ne ajute ca noi să nu fim împotriva construcției. Acest acord ne va lega mâinile, ne va închide toate căile de a ne apăra drepturile”.

  „Nu ne trebuie. Să ne dea bombonica, iar apoi să umblăm și să căutăm dreptatea? Va fi târziu atunci”, a comentat acesta.

  La ședința Primăriei din 6 iulie, autoritățile au dat asigurări că „acolo, în continuare, va fi piață agricolă”. Pretorul sectorului Botanica declara atunci că „va fi o construcție cu trei etaje și parcare subterană, la etajul întâi va fi piața agricolă, așa este în proiect și așa ne-au promis beneficiarii, la etajul doi vor fi hale de carne, brânzeturi, iar la etajul trei va fi administrația și spații, oficii”. El a adăugat că există o confirmare „verbală” că nu va fi schimbată destinația.

  „În primul rând, terenul este privat, nu aparține municipalității. În al doilea, destinația lui este la fel piață. Dacă pot colegii noștri din executiv să facă așa ca aceste angajamente să fie nu doar verbale… Să fie prezentat proiectul, oamenii să cunoască ce și cum se face. Să nu existe interpretări. Interpretări există în acest sens”, afirma primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban.

  „În proiectul dat, pe care l-am văzut, autorizația de construire este piață agricolă cu două etaje supra și un etaj de parcări în subterană. Mai mult decât atât, ei au acordul cu locatarii și cu casa din spatele lor cu lucrările pe care să le efectueze pentru dumnealor – amenajarea teritoriului după construcție. Cred că dacă intervenim către dumnealor, ei sunt foarte receptivi, cred că nu vor fi împotrivă de a face un acord că acolo într-adevăr rămâne piață”, spunea Prepelița la 6 iulie.

  Tot pe 6 iulie, printr-o scrisoare de garanție, „Status Stroy” s-a angajat ca „etajul subteran al viitorului spațiu comercial să conțină spații pentru darea în locațiune cu scopul prestării serviciilor de comercializare a mărfii agricole persoanelor fizice și juridice care au activat în piața care desfășura activitatea anterior”.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 121. Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului: de la debutul războiului, peste 4600 de civili au fost uciși

  Rușii continuă atacul asupra regiunilor din estul Ucrainei. În ultimele 24 de ore, în urma bombardamentelor rusești asupra regiunii Donețk, trei oameni au fost uciși. Ministerul rus al Apărării anunță că, în ul…
  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 121. Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului: de la debutul războiului, peste 4600 de civili au fost uciși

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler