• Foto/ Un avion ucrainean, gestionat de o companie suspectată de implicare în comerț ilegal cu arme, a staționat șase zile pe Aeroportul Internațional Mărculești. Precizările autorităților

  Foto/ Un avion ucrainean, gestionat de o companie suspectată de implicare în comerț ilegal cu arme, a staționat șase zile pe Aeroportul Internațional Mărculești. Precizările autorităților
  vizualizări
  25 iunie 2020 | 09:58

  După ce a staționat șase zile pe Aeroportul Internațional Mărculești, duminică, 21 iunie, un avion al unei companii ucrainene a decolat spre Egipt. Destinația finală însă nu a putut fi stabilită, pentru că aeronava a dispărut de pe radar.

  Ziarul de Gardă a constatat că atât compania aeriană care a operat anterior această aeronavă, cât și actuala firmă ucraineană care gestionează acest avion au fost suspectate că ar fi implicate în comerțul ilegal de arme și că ar fi avut relații cu Viktor Bout, un traficant de arme rus.

  Potrivit autorităților, motivul staționării aeronavei pe teritoriul aeroportului din R. Moldova a fost „odihna echipajului și confirmarea recepționării achitării pentru motoare”.

  Potrivit site-ului de specialitate, FlightRadar24, avionul UR-CPV, de tip Ilyushin IL-76T, operat de compania aeriană Yuzmashavia, a decolat la 15 iunie, aproximativ ora 16:47, de pe Aeroportul Gostomel din Ucraina și a aterizat la scurt timp pe Aeroportul Internațional Mărculești. 

  Sursa: jetphotos.com

  Ziarul de Gardă a constatat că aeronava IL-76 UR-CPV aparține companiei Artic Group LP, iar din anul 2018 aceasta este operată de compania Yuzmashavia, o companie aeriană cu sediul în Dnipro, Ucraina, înființată în 1985. Compania nu are un site activ, însă potrivit site-ul vechi, domeniul său de activitate este de a desfășura „transporturi aeriene în domeniul aviației de afaceri, dar și livrarea mărfurilor voluminoase în scopuri civile și militare”.

  O notă a președintelui Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite din anul 2000, care include raportul final al mecanismului de monitorizare a sancțiunilor din Angola, arată că firma aeriană Yuzmashavia ar fi oferit aeronave charter pentru utilizarea fixă în transfortarea armelor companiei AirCess deținută de Viktor Bout, un traficant de arme rus.

  Totodată, aeronava IL-76 UR-CPV s-a aflat anterior în gestiunea companiei Aerocom, o companie aeriană cu sediul la Chișinău, care era suspectată că ar fi implicată în comerțul ilegal de arme și că ar fi avut relații cu același Viktor Bout. În 2004, firma a fost închisă.

  Motivul staționării aeronavei pe teritoriul Aeroportului Internațional Mărculești, invocat de autorități

  După șase zile de staționare, la 21 iunie, aproximativ ora 14:55, avionul a decolat spre o direcție necunoscută. Ulterior, zburând deasupra Mării Mediterane, neajungând până la Egipt și virând ușor în direcția Libiei, avionul a dispărut de pe radar.

  Sursa: flightradar24.com

  Contactat de Ziarul de Gardă, Nicolae Clichici, administratorul Aeroportului Internațional Mărculești, ne-a comunicat că nu cunoaște detaliile staționării aeronavei pe teritoriul aeroportului pe care-l administrează.

  „Ei au venit, au staționat un timp oarecare, au achitat parcarea și cam asta-i tot. Celelalte detalii nu țin de competența aeroportului. Noi doar organizăm totul din punct de vedere tehnic. Mai multe detalii despre acest zbor vă poate comunica Moldatsa sau Autoritatea Aeronautică Civilă, fiindcă ei au dat permisiunea de decolare și lor li se prezintă planul de zbor”, a precizat acesta.

  Sursa: flightradar24.com

  Ulterior, Irina Bodolica, șefa Serviciului de presă al Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC), a confirmat pentru ZdG că aeronava IL-76 UR-CPV a companiei aeriene Yuzmashavia a sosit pe aeroportul Mărculești din Gostomel (Ucraina) la data de 16 iunie. Totodată, potrivit informației oferite, avionul avea la bord un elicopter Mi-8, dezasamblat, care aparține aceleiași companii. 

  „A plecat la data de 21 iunie în Alexandria, Egipt, cu două motoare la bord, ale lor, de asemenea care erau transmise companiei Space Cargo Inc. din Egipt”, a punctat Irina Bodolica.

  Șefa Serviciului de presă al AAC a precizat că motivul staționării aeronavei pe teritoriul aeroportului din Mărculești a fost „odihna echipajului și confirmarea recepționării achitării pentru motoare”.

  „În aviația civilă este obișnuit ca toate companiile aeriene să procure sau să arendeze motoare, în caz că ale lor sunt defectate și se află la uzină, la reparație”, a menționat aceasta.

  Ziarul de Gardă a constatat că acest avion a fost surprins de mai multe ori, în perioada aprilie-mai 2020, pe mai multe aeroporturi din China. 

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  PDM neagă că s-a așezat la masa de discuții cu Platforma DA în vederea demiterii actualului Guvern

  Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, neagă că formațiunea pe care o conduce s-a așezat la masa de discuții cu reprezentanții Platformei DA pentru a purta negocieri în vederea demiterea actualului Guvern și…
  PDM neagă că s-a așezat la masa de discuții cu Platforma DA în vederea demiterii actualului Guvern

  Pro Moldova solicită intervenția Consiliului Europei în cazul deputatului Gațcan. Declarație politică pentru aprobare în Parlament

  Deputații Partidului Pro Moldova au formulat o declarație politică, în legătură cu situația creată în jurul deputatului Ștefan Gațcan, și anunță că o vor înregistra pentru aprobare în plenul Parlamentului. Par…
  Pro Moldova solicită intervenția Consiliului Europei în cazul deputatului Gațcan. Declarație politică pentru aprobare în Parlament

  Opinia ANSP privind propunerea ca elevii să poarte măști și mănuși la ore

  Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, consideră că „nu este real și oportun” ca elevii din clasele primare și copiii din grădinițe să poarte măști. Totodată, acesta a sp…
  Opinia ANSP privind propunerea ca elevii să poarte măști și mănuși la ore

  LIVE/ COVID-19 în R. Moldova: Statisticile pentru ultima săptămână

  Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) și ai instituțiilor subordonate prezintă datele statistice privind evoluția situației epidemiologice în R. Moldova. În ultima săptămân…
  LIVE/ COVID-19 în R. Moldova: Statisticile pentru ultima săptămână

  VIDEO/ Încă o ședință plenară eșuată din lipsa cvorumului. PSRM: „Ne pare rău că colegii din Blocul ACUM s-au aliat benevol declarațiilor lui Candu și Șor”

  A doua încercare a deputaților să se întrunească în ședință plenară în această săptămână a eșuat. Asta după ce din 101 de deputați și-au înregistrat prezența 49 de parlamentari, socialiști și democrați. Președi…
  VIDEO/ Încă o ședință plenară eșuată din lipsa cvorumului. PSRM: „Ne pare rău că colegii din Blocul ACUM s-au aliat benevol declarațiilor lui Candu și Șor”

  PG a inițiat proces penal în baza plângerii deputatului Ștefan Gațcan

  Responsabilii din cadrul Procuraturii Generale susțin că au recepționat joi, 2 iulie, plângerea deputatului Ștefan Gațcan privind pretinsele presiuni și intimidări din partea anumitor persoane pentru a-l determ…
  PG a inițiat proces penal în baza plângerii deputatului Ștefan Gațcan