Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Paștele pe timp de…

FOTO Paștele pe timp de pandemie: Oamenii vor putea cumpăra de la magazine pască… gata sfințită. Cum vor fi sfințite coșurile cu bunătăți la sate

În aceste condiții speciale de epidemie, în acest an nici Paștele nu va mai fi la fel pentru moldoveni. Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove anunță că enoriașii vor putea cumpără Pască… gata sfințită de la SA „Franzeluța”. Între timp, în unele localități din R. Moldova, chiar dacă pregătirile de Paște s-au redus considerabil din cauza coronavirusului de tip nou, oamenii și-au făcut ordine și în curte, au tuns iarba și și-au vopsit porțile în așteptarea preoților care, în acest an, vor merge din poartă în poartă ca să le sfințească coșurile de Paște.

Autoritățile de la Chișinău au anunțat că în condițiile în care în R.Moldova avem stare de urgență în legătură cu prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19, în acest an Slujba de Înviere se va ține cu bisericile închise, doar cu prezența oamenilor Bisericii și fără participarea enoriașilor. Așa dar, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a anunțat că enoriașii vor putea asculta și urmări Sfânta Liturghie pascală online, la posturile publice de radio și TV.

În acest context Mitropolia Moldovei anunță că Slujba de Înviere se va desfășura conform deciziilor aprobate de autorități.

Conform deciziilor Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova din 09.04.2020, slujba la Învierea Domnului se va săvârși respectând cerințele Comisiei pentru Situații Excepționale. Sfânta Liturghie pascală va avea loc doar cu participarea slujitorilor și a personalului bisericesc, care ajută la oficierea serviciilor divine. În cazul comunităților monahale, doar cu participarea obștii mănăstirești.

Credincioşii mireni sunt îndemnați să înalțe rugăciuni de acasă, având posibilitatea să urmărească slujba praznicală la posturile TV și Radio. Pentru a fi urmărită slujba din fiecare sfânt locaș, pot fi instalate sisteme de sonorizare sau transmisă online pe rețele de socializare”, transmite Mitropolia.

Pască… gata sfințită în magazinele din capitală

În condițiile în care, din cauza pandemiei de COVID-19, enoriașii din capitală nu au voie să participe la Slujba de Înviere și nici să mergă la biserici pentru a-și sfinți coșurile cu bunătăți, oamenii își vor putea cumpăra din magazine cozonaci…. gata sfințiți. Cel puțin asta spun reprezentanții Mitropoliei Moldovei care susțin că în ajun de Paște vor merge la SA Franzeluța, dar și la alte întreprinderi pentru a sfinți cozonacii care ulterior vor ajunge pe rafturile magazinelor.

„În ajunul sărbătorii, Biserica va sfinți cozonacii la SA „Franzeluța” sau la alte întreprinderi care produc acești cozonaci. În așa fel, ca cetățenii să poată procura cozonaci sfințiți, pentru a putea să sărbătorească împreună cu familia”.

Tot reprezentantanții Mitropoliei susțin că „fiecare parohie va coordona împreună cu administrația publică locală și inspectoratul de poliție din teritoriu modalitatea preluării Focului Sfânt și binecuvântarea prinoaselor din noaptea Învierii”.

Cum vor fi sfințite coșurile cu pască și ouă roșii în unele localități din R. Moldova

Joi, 16 aprilie, premierul R. Moldova, Ion Chicu, a anunțat că enoriașii nu vor putea merge la biserici , iar preoții nu vor putea ieși în fața lăcașelor sfinte pentru a sfinți bucatele oamenilor. Unica modalitate admisă de către autorități este ca preoții să meargă la porțile oamenilor pentru a le binecuvânta coșurile de Paști. În caz contrar, atât enoriașii, cât și preoții care nu vor respecta măsurile adoptate de CSE vor fi sancționați cu amenzi de câte 22 500 de lei.

„Nu se poate de mers la Biserică pentru a participa la slujbe, nu ne puneți să aplicăm instrumentele de penalizare. Mă adresez preoților. Noi am comunicat cu Mitropolia ca să nu petreceți slujbe cu participarea credincioșilor și să nu faceți sfințirea la biserici sau în alte locuri. Unii preoți spun că nu se vor conforma. Poliția vă va amenda dacă o să încălcați aceste reguli. La porțile oamenilor, daca se dorește, puteți merge, altă metodă nu poate fi aflicată, alttfel sfințirea nu poate fi desfășurată”, a declarat premierul.

Unii preoți spun că s-au organizat în funcție de noile reguli anunțate de autorități

Sursa: ZdG

În urma regulilor anunțate de către Comisia Situații Excepționale, în unele sate, preoții au luat decizia că după finisarea Slujbei de Înviere vor merge din poartă în poartă, la fiecare enoriaș în parte, pentru a le sfinți coșurile cu bunătăți pregătite pentru sărbătoarea Paștelui.

De exemplu, în localitatea Bălceana din raion Hîncești, după încheierea Slujbei de Înviere, preotul împreună cu trei slujitori ai lăcașului sfânt vor merge la poarta fiecărui enoriaș pentru a le binecuvânta coșurile. Pentru a fi pregătiți de sosirea preotului la poarta lor, enoriașii au posibilitate să coordoneze din timp, prin telefon, traseul deplasării oamenilor Bisericii.

Sursa:. ZdG

Și locuitorii din câteva sate din raionul Briceni vor putea ieși la poartă pentru a-și sfinți coșurile cu bunătăți. Preoții din localitați au anunțat că vor merge la porțile fiecărui creștin care își dorește acest lucru.

Locuitorii din satele Todirești și Chetrosu din raionul Anenii Noi ar putea sfinți darurile de Paști ieșind pe străzile principale din localitate. Preotul, împreună cu primarul, polițistul de sector se vor deplasa prin sat pentru a sfinți darurile pascale.

Anul acesta, creștinii ortodocși vor sărbători Paștele pe 19 aprilie. Anterior, Mitropolia Moldovei a anunțat că sărbătoarea Paștelui Blajinilor se amână până cel puțin în prima duminică din prima lună de vară.

Tot Mitropolia anunță că Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă în R. Moldova sâmbătă seara, 18 aprilie.

Pe 17 martie în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile, mai exact până pe cel puțin pe 15 mai, în legătură cu prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19. În acest context, autoritățile au luat mai multe măsuri, printre care suspendarea procesului educațional în instituțiile de învățământ, anularea zborurilor din și spre R. Moldova, interzicerea manifestațiilor de orice tip, părăsirea domiciliului pe timp de noapte, dar și organizarea slujbelor cu participarea enoriașilor în bisericile din țară.