Principală  —  Ştiri  —  Social   —   FOTO, DOC/ Parcări publice și…

FOTO DOC Parcări publice și cu plată, cât și abonamente pentru agenții economici: Cum ar putea arăta Piața Centrală după renovare

chișinău.md

Municipalitatea a prezentat un nou concept prin care Piața Centrală din Chișinău ar urma să fie modernizată în următorii trei ani. La ora actuală, proiectul este supus discuțiilor publice, după care documentul va fi înaintat spre dezbatere și aprobare Consiliului Municipal Chișinău (CMC).

Potrivit primarului capitalei, Ion Ceban, lucrările de amenajare și modernizare a Pieței Centrale vor fi efectuate treptat, pe sectoare, și va dura aproximativ 3 ani, iar piața în toată această perioadă nu se va închide.

Potrivit noului concept, municipalitatea intenționează să amenajeze zona comercială din centrul capitalei după modelul piețelor altor țări, cu pavilioane și hale separate. Totodată, va fi elaborat și un plan de reorganizare a Î.M. „Piața Centrală”, care prevede perfecționarea sistemului de management la nivel organizaţional.

Încasările întreprinderii pentru anul trecut au constituit aproximativ 30 000000,00 lei. Pe parcursul unei zile de activitate Piața Centrală este vizitată în mediu, de 10 000 – 15 000 de persoane.

În prezent, starea tehnică a gheretelor și locurilor comerciale, nu corespunde standardelor, cerințelor sanitaro-igienice, precum și atât necesităților vânzătorilor, cât șicumpărătorilor Pieții Centrale, având în vedere durata de exploatare de peste 20-30 ani a acestora. Rețelele inginerești (canalizare, alimentare cu apă, ape pluviale) sunt într-o staredeplorabilă și depășită, infrastructura având o vechime de peste 70 de ani. Pavajul asfaltat nu corespunde normelor de calitate în proporție de circa 80 %.

Un alt factor extrem de important care afectează atât indicatorii economici, cât și imaginea și calitatea serviciilor prestate de întreprindere îl reprezintă corupția internă, ce afectează negativ formarea prețului produsului final.

Astfel, estimativ după modernizarea sectoarelor de legume, fructe, angro și meșteșugăresc, Întreprinderea va obține o creșterea cifrei de afaceri de 1 037 500,00 lei/pe lună.

În prezent, Î.M. «Piața Centrală» reprezintă un segment important al societății noastreși constituie centrul social-cultural și comercial din capitală. Întreprinderea este teritorialamplasată în partea centrală a orașului, cuprinsă între străzile: Tighina, Armenească,Mitr. Vaarlam și bulevardul Ștefan cel Mare, și acoperă o suprafață de 5,5 hectare, dintrecare 3,6 hectare este proprietate municipală, iar partea rămasă aparține sectorului privat.

Cum ar putea arăta Piața Centrală după lucrările de modernizare: